hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni emeklilik yasası 2020 (kıdem tazminatı düzenlemesi) son durum

    Yeni emeklilik yasası 2020 (kıdem tazminatı düzenlemesi) son durum
    expand

    Tamamlayıcı emeklilik sistemi ve yeni kıdem tazminatı ile ilgili son durum merakla araştırılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dün Beştepe’de konuyla ilgili kritik bir görüşme gerçekleştirildi. İşte, yeni kıdem sistemi ile ilgili merak edilen son gelişmeler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan’dan oluşan heyeti kabul etti. Görüşmelerin ana gündem maddesi ise tamamlayıcı emeklilik sistemi ya da diğer öne çıkan yanıyla yeni kıdem sistemi oldu. İşte, yeni kıdem yasası ile ilgili gelişmeler…

     

    CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: SİYASET KARAR VERECEK!

    Erdoğan’ın yeni sistem üzerinde yıllardır çalışıldığını hatırlattığı, “Biz ülke için faydalı olacağına inanıyoruz” dediği kaydedildi. Erdoğan, işçi ve işveren kesimlerinin, konuyla bir mutabakat sağlaması gerektiğini vurguladı. Erdoğan’ın ‘konjonktür olarak uygun değil’ itirazına da ‘o konu siyasetin işi’ yanıtı verdiği ifade edildi.

    Tamamlayıcı emeklilik modeliyle birlikte kıdem tazminatlarında yeni bir dönem başlayacak. Tartışmaya açılan modellerden biri yasalaşırsa çalışanın brüt ücretinin yüzde 3’ü her ay tamamlayıcı emeklilik hesabına aktarılacak. Yüzde 5.33 ise eskiden olduğu gibi işveren sorumluğunda kalacak. İkinci model yasalaşırsa ya şu andaki mevcut sistem tercih edilecek ya da devletin de katkıda bulunacağı işçi ve işverenin prim ödeyeceği yeni sistem. Tamamlayıcı emeklilik modeliyle, kıdem tazminatı konusunda yeni bir dönem başlayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    60 YAŞI TAMAMLAYANA EMEKLİLİK

    Katılımcı, 60 yaşını tamamladıktan sonra emekli olmaya hak kazanacak. Talepte bulunanlara emeklilik hesabındaki birikimlerinin yüzde 25'ini geçmemek üzere defaaten ödeme yapılabilecek. Ödeme oranı toplamı (emeklilik ve kısmi çıkış toplamı) yüzde 30'u geçemeyecek. Kalan tutar aylık olarak ödenecek. Emekliliğe hak kazanan katılımcıya, bireysel TES hesabındaki birikimlerin, programlı geri ödeme veya yapılacak yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında ödenmesi esas olacak.

    566 LİRALIK İLAVE GELİR

    Asgari ücretli bir çalışan 25 yıl sistemde kalırsa emekli maaşına, TES sayesinde bugüne göre 300 ile 566 lira arasında ilave maaş alabilecek. Çalışanın kendi katkısı her durumda bireysel fon hesabında birikecek. TES sigorta hesabına aktarılacak tutar, varsa hukuki süreç kesinleşinceye kadar çalışanın hesabında blokeli olarak bekletilecek. Yeni sistemde de SGK'ya bağlı olarak prim ve yaş şartı ile emekli olunacak. BES'teki haklar arzu edilirse tamamlayıcı emekliliğe dâhil edilecek, isteyen asgari miktarın üzerinde fona katkı yaparak birikimini artırabilecek. TES'e işe yeni girenler girecek, emekliliğine uzun süre kalanlara tercih hakkı sunulacak. Yüzde 50'si TES sigorta hesabına aktarılacak, yüzde 50'si çalışanın hesabında tutulacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

    Mevcut kıdem tazminatı sistemi her hizmet yılına karşılık 30 günlük ücret üzerinden ödeniyor. Yeni sisteme göre 30 günlük kıdem tazminatının 19 günü mevcut sistemdeki gibi devam ederken, 11 günü ise Kıdem Tazminatı Fonu'nda birikecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow