hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zeytin üreticisi prim desteği istiyor

    Zeytin üreticisi prim desteği istiyor
    expand
    KAYNAK DHA

    Manisa'nın sofralık zeytin üretiminde önde gelen Akhisar İlçesi'nin Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, yağlık zeytine kilo başına 80 kuruş prim desteği verildiğini ancak, sofralık zeytine destek olmadığını söyledi. Alhat, sofralık zeytine de kilo başına 30 kuruş prim desteği istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, zeytinyağına prim desteği verilirken zeytine verilmemesini eleştirdi. Akhisar'ın sofralık zeytin üretiminde öncü olduğunu kaydeden Alhat, bu yıl ilçede verimin yüksek olduğunu ve bereketli bir yıl geçireceklerini söyledi. Ancak sofralık zeytine prim desteğinin verilmemesi nedeniyle sofralık zeytin üreticisinin mağdur olduğunu kaydeden Alhat, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya bu durumu ilettiklerini kaydetti. Alhat, "Bakanımıza bu durumu anlattık. Bizi Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'ne yönlendirdi. Bayramdan sonra ilk toplantımızı yapacağız, olumlu gelişmeler bekliyoruz" dedi.

    Yağlık zeytine kilo başına 80 kuruş prim desteği verildiğini hatırlatan Alhat, sofralık zeytine de 30 kuruş destek istediklerini söyledi. Alhat, "Zeytinyağına destek varken zeytine yok. Burada ilginç bir durum var. Sofralık zeytin yetiştirmek ciddi bir mücadele gerektiriyor. Zamanında sulama yapmalısınız, zamanında ilaçlama olmalı, hava iyi gitmeli. Çilesi çok ancak bütün bakımlarını da yapsanız da sofralık zeytin yetiştirene prim verilmiyor. Eğer zeytine iyi bakmazsanız o zaman yağlık oluyor. Yağlık zeytine de prim veriliyor. İşte bu çok doğru bir yaklaşım değil. Sağlıklı nesiller yetiştirebilmemiz için zeytin ve zeytinyağını doğru zamanlarda kullanmamız lazım. Zeytin desteklerinin artırılmasına acil ihtiyaç var" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zeytin üreticisi prim desteği istiyor

    KDV tutarı yüzde 1'e insin

    Zeytinyağının bir taraftan desteklenirken diğer taraftan KDV yükü altında kalmasının doğru olmadığını ifade eden Alhat, "Üretici desteklenen bir ürün yetiştiriyor. Madem zeytinyağına böyle bir destek var o zaman neden yüzde 8 KDV ile satılıyor. Yüzde 1 KDV ile satılsın. Eğer KDV bu orana düşerse yüzde 7 daha ucuz olacak. Bu da vatandaşın sağlıklı bir ürüne daha kolay ulaşması demektir. Sektör de rahat bir nefes alır" diye konuştu.

    Zeytinin kitabını yazdılar

    Akhisar'ın zeytincilik sektöründe öncü olduğunu kaydeden Alhat, "Akhisar zeytin kalitesinde en üste çıktı. Türkiye'de kaliteli zeytin üretimi var ama tüketim aynı şekilde artmadı. Zannediyoruz ki zeytinyağlı salata yediğimizde sağlıklı olacağız. Bu anlayışın da değişmesi gerekiyor. Sağlıklı olmak istiyorsak, gün içinde zeytin tüketimini kahvaltıyla birlikte öğle ve akşam yemeklerine de yaymamız gerekiyor. Avrupa, pizzasından salatasına, makarnasından reçeline kadar her şeyde zeytin kullanıyor. Ama biz kendimizi kahvaltıyla sınırlıyoruz. Bu da büyük yanlış" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüketimin artırmak için "Yeşil Zeytinli Yemekler" kitabı hazırladıklarını da aktaran Alhat, "Alışkanlıklarımızı değiştirmek zorundayız. Dünyaya Akhisar zeytinini satıyoruz çünkü tüm dünya seviyor. Türkiye daha çok sevsin daha çok zeytin yesin istiyoruz. Sabah zeytin yediyseniz, öğlen de akşam da tüketmelisiniz. Bu sağlık demek. Hazırladığımız kitapta en güzel zeytinli yemeklerin tarifleri yer alacak. Bu kitap, Türkiye'ye Akhisar'ın armağanı olacak" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow