hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zorunlu karşılık oranı nedir, ne anlama geliyor? Merkez Bankası (MB) zorunlu karşılık oranını arttırdı!

    Zorunlu karşılık oranı nedir, ne anlama geliyor Merkez Bankası (MB) zorunlu karşılık oranını arttırdı
    expand

    Zorunlu karşılık oranı ile ilgili aramalar Merkez Bankası’nın yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırmasından sonra gündem oldu. Peki, Zorunlu karşılık oranı nedir, ne anlama geliyor? İşte MB’nin zorunlu karşılık oranı artırımı ile ilgili detayları..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası'nın yabancı para ile ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. MB, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı. Bu gelişmeler sonrasında zorunlu karşılık oranı ile ilgili detaylar merak edilmeye başladı. BU karara göre vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 23'e yükseldi. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ise yüzde 17 oldu.

    ZORUNLU KARŞILIK ORANI NEDİR?

    Zorunlu karşılıklar bir para politikası aracı olarak adlandırılabilir. Zorunlu karşılık, zorunlu karşılık oranı ya da munzam karşılık; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası'nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılır. Önceleri iflas riskine karşı koruma sağlanması amacıyla çıkarılan bu kural, günümüzde daha çok bir piyasa likiditesi kontrol aracı olarak kullanılmaktadır. Mevduatın vadesine göre yerli ve yabancı para cinsinden ayrı oranlar dahilinde toplanır.

    Kaldıraç oranı Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de belirlenen oranların altına inen bankalar için zorunlu karşılık oranı Tebliğ’de belirlenen ilaveye tabidir. Zorunlu karşılıklar esasen, Türk lirası yükümlülükler için Türk lirası olarak, yabancı para yükümlülüklerde ise ABD doları cinsinden olan kısmı için ABD doları, kalan kısmı için ise ABD doları veya euro olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasındaki hesaplarda tesis edilmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow