hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuyruklu yıldızda uyuyan Philae'den haber var

    Kuyruklu yıldızda uyuyan Philaeden haber var
    expand

    Çuryumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına inişini gerçekleştiren ve daha sonra enerjisi tükenen Philae modülü, kuyrukluyıldızda uyumaya devam ederken şu ana kadar olanlar hakkında önemli bilgiler elde edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Philae modülünün Rosetta uydusundan ayrılmasından, enerjisinin tükendiği ana dek yaşadıkları ile, mevcut konumu hakkında da fikir sahibi oldu.

    Engadget’dan Mariella Moon’un 22 Kasım tarihli haberine göre, Philae’nin kuyrukluyıldıza inmesini sağlayan yer mürettebatı, kuyrukluyıldızın yüzeyini 3 boyutlu olarak görüntülemeyi başardı.

    Yerden 2 mil yüksekte çekilen görüntüler, modülün yüzeye inmesinden önceki 1 saatte toplandı.

    Philae organik moleküller buldu

    Daha sonra yere inen modülün ayak kısmındaki sensörleri iniş sesini kaydetti. İniş sırasında kaydedilen 2 saniyelik ses sayesinde bilim insanları, kuyrukluyıldızın yüzeyinin muhtemelen birkaç santimlik toz tabakası ile kaplı olduğunu, tozun altında ise ‘sertleşmiş buz tozu tabakası’ olduğunu tespit etti.

    Philae’nin topladığı örnekler sayesinde, kuyrukluyıldızın üzerinde organik moleküller bulunduğu ve karbon içerdikleri ortaya çıktı. Karbon ise, Dünya’da yaşamı başlatan yegane molekül.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Patoo kuşu nedir?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow