hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Recepi" kayınbiraderi çıktı!

    Recepi kayınbiraderi çıktı
    expand

    Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Turan ve ekibince keşfedilen yeni balık türlerinin isimlerine ilişkin açıklama yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Turan ve ekibince keşfedilen yeni balık türlerinin isimlerine ilişkin açıklama yaptı.

    Üniversiteden yapılan açıklamada ekibin başındaki Prof. Dr. Davut Turan'ın "Alburnoides Recepi" ismini arazi çalışmalarına beraber gittiği kayınbiraderi Recep Buyurucu dolayısıyla balığa verdiği belirtildi. Dün Anadolu Ajansı'nın geçtiği haberde ise Recep Buyurucu için "arazi çalışmalarına önemli katkıda bulunan kişi" ifadesi kullanılmıştı.

    Rektörlükten yapılan yazılı açıklama şöyle:

    "Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Turan, Prof. Dr. Güler Ekmekçi, Araştırma Görevlisi Cüneyt Kaya ile Esra Doğan'ın Fırat Nehri'nde uzun bir çalışma programı yaptıkları ve çalışma sonucunda üç yeni sazan türü keşfedildi.

    Basın yayın organlarında 'Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin sazanları' isimli haberler yer almıştır. Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Turan ve araştırma ekibi tarafından Fırat Nehri'nde bu güne kadar dünya bilim literatürüne girmemiş olan üç yeni sazan türü keşfedilmiştir. Daha önce de 18 yeni türü dünya faunasına kazandırmış olan Prof. Dr. Davut Turan bu yeni türleri isimlendirirken birisine annesi Emine Turan dolayısıyla 'emineae', diğerine araştırmanın radyografik çekimlerine destek vermiş olan Rize Devlet Hastanesi yöneticisi Opr. Dr. Hasan Basri Velioğlu dolayısıyla 'velioglui', bir diğerine de arazi çalışmalarına beraber gittiği kayınbiraderi Recep Buyurucu dolayısıyla 'recepi' ismini vermiştir. İlim dünyasında yeni bulunan türlere isim verme geleneği var olan bir durumdur. Kaldı ki araştırmacı isimlendirmeyi hangi gerekçelerle yapmış olduğunu makalede belirtmiştir. Bu araştırma indeksler tarafından taranan Zootaxa 3754 (2): 1001-116 (wwwn. mapress.com/zootaxa) isimli bilimsel bir dergide yayınlanmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Davut Turan'ın, dünya bilim literatürüne kazandırdığı türleri isimlendirirken vefa örneği göstermesi ve dünya faunasına üç yeni tür kazandırması dolayısıyla takdir edilmesi gerekirken, ilmi bir çalışmanın bazı basın yayın organlarında çarpıtarak farklı şekillerde haber yapılması yadırganmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow