hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya Kupası'ndaki Wi-Fi ağları siber suçluların ağzını sulandırıyor!

    Dünya Kupasındaki Wi-Fi ağları siber suçluların ağzını sulandırıyor
    expand

    Dünya Kupası için Brezilya’da olacaklar dikkat! São Paulo'daki Wi-Fi erişimi konusunda araştırma yapan Kaspersky uzmanları 5000 ortak Wi-Fi ağının %26’sının herhangi bir şifreleme kullanmadığını ortaya çıkardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cep telefonları için veri dolaşımı ücretleri genellikle çok pahalı, bu yüzden Dünya Kupası için Brezilya'ya giden pek çok ziyaretçi muhtemelen ücretsiz Wi-Fi erişim noktalarını kullanmaya karar verecek. Ve de muhtemelen güvenlik konularına pek önem vermeyecek. Kaspersky Lab istatistiklerine gore, kullanıcıların üçte biri Wi-Fi için ek bir önleme başvurmuyor.

    Ancak bu riskli bir yaklaşım çünkü açık Wi-Fi ağları üzerinden gönderilen ya da alınan verilere erişilebilir. Kamuya açık şarj istasyonları kullanıldığında parolalar, PIN'ler ve diğer hassas veriler de siber suçluların ellerine düşebilir, Brezilya'da bu tür kamuya açık şarj istasyonları tehlikeli olabilir.

    Güvensiz Wi-Fi ağlarının sayısı fazla

    Kaspersky Lab güvenlik uzmanları, São Paulo'daki Wi-Fi erişimi konusunda bir araştırma yaptılar. Turistlerin çok bulunduğu parklar, alıveriş merkezleri, havalimanları ve diğer ziyaret alanlarında 5000’den fazla erişim noktasını kontrol eden uzmanlar São Paolo'daki 5000 ortak Wi-Fi ağının %26’sının herhangi bir şifreleme kullanmadığını ortaya çıkardılar.

    Buna göre, şirketin uzmanları 2014 Dünya Kupası için São Paolo'ya seyahat edenler için bir tavsiyeler listesi hazırladı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    • Herhangi bir Wi-Fi ağına daima bir VPN bağlantısı aracılığıyla erişim sağlayın. Eğer bir VPN bağlantınız yoksa, lütfen bir tane edinin ve bunu akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar, vb. gibi bütün cihazlarınıza kurun.

    • Eğer bir Wi-Fi ağı VPN'nizi engelliyorsa, bu ağı kullanmaktan kaçının. Eğer seçim şansınız yoksa, İnterneti TOR Tarayıcısı ve doğrudan cihazınızdaki DNSCrypt ayarlarıyla birlikte kullanmak en iyisidir.

    • Eğer bir erişim noktanız varsa, lütfen aygıt yazılımınızın en son sürümde olduğundan emin olun. Değilse son sürüme yükseltin.

    • Erişim Noktanızı tedarikçinin varsayılan ayarlarıyla bırakmayın; bu ayarları değiştirin ve ayrıca yeni güçlü parolalar ayarlayın.

    • Erişim Noktanızın sahip olduğu yeni şifrelemeyi kontrol edin. Bu bir WPA ya da WEP ise, AES ayarlarıyla WPA2 olarak değiştirin. SSID yayınını devre dışı bırakın ve ağ parolanızın güçlü olduğundan emin olun.

    • Eğer bulunduğunuz yerde gerçekten güvenli bir ağ yoksa, resimlerinizi hemen paylaşmak için acele etmeyin; güvenli bir yer bulana kadar bekleyin.

    Sahte AC/DC Şarj Noktaları

    Brezilya'da tehlikeli bir AC/DC şarj istasyonu pilinizi şarj edebilir ancak aynı zamanda akıllı telefonunuzdan sessizce bilgilerinizi çalabilir. Fişlerin çoğu bu tür bağlantı kullandığı için, bu ele geçirme işlemi, bir USB bağlantısı aracılığıyla gerçekleşir. Bazı durumlarda bu sahte şarj cihazları, konumunuzu izleyebilen, notlarınızı, kişi listenizi, resimlerinizi, mesajlarınızı ve ayrıca arama kayıtlarınızı, kaydedilen şifrelerinizi ve hatta tarayıcı çerezlerinizi çalabilen zararlı yazılımlar kurabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tavsiyeler

    • Bilmediğiniz şarj cihazlarını asla kullanmayın; bunun yerine cihazlarınızı şarj etmek için güvenli yerler arayın.
    • Pilinizi sorumlu şekilde kullanın ve yanınızda bir yedek bulundurmaya çalışın, böylece ilk pil biterse bunu kullanabilirsiniz.
    • iOS cihazları, şarj olabilen fazladan bir pile sahip kapaklara sahiptir, bu da iyi bir çözüm olabilir.
    • Gereksiz işlemleri kapatarak ve bir cep telefonu ağı mevcut değilken telefonu uçuş moduna alarak pil ömrünü optimize etmeye çalışın. Ayrıca sesleri, titreşimleri, tonları ve hareketli duvar kağıtları, vb. gibi diğer kaynak tüketen özellikleri de kapatabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaspersky Lab Güney Amerika Global Araştırma ve Analiz Ekip Başkanı Dmitry Bestuzhev, şunları söylüyor:

    “Tehlikeli AC/DC şarj noktaları büyük etkinliklere ve yeni yerlere gidenler için gerçek bir tehlike oluşturuyor. Siber suçlular, insanların evlerinden uzak olduklarını, haritalara, rotalara ve diğer pek çok bilgi türüne erişmek için akıllı telefonlarına ihtiyaç duyduklarını ve birkaç dakika için bile olsa herhangi bir şarj cihazını kullanabileceklerini biliyor. Kötü bir olaya kurban gidebileceğinizi ve önemli kişisel verilerinizi kaybedebileceğinizi unutmamalısınız. Aynı durum, özellikle resim ve konum paylaşmak ve mesaj göndermek istediğinizde Wi-Fi için de geçerlidir. Hassas bilgileriniz siber suçlular tarafından kolaylıkla ele geçirilebilir. O sebepten uygun güvenlik önlemlerini alın” şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow