hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Vagus.tv için erişim engelleme kararı yok"

    Vagus.tv için erişim engelleme kararı yok
    expand

    Vagus.tv'ye erişim engellenirken sitenin sahibi gazeteci Serdar Akinan, ilgili Cumhuriyet Baş Savcısı'nın erişim engellenmesine yönelik bir talebi olmadığını söyledi. Akinan talep olmadığı halde kapatılan sitesiyle ilgili ise TİB'den hiçbir yetkiliye ulaşamadığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vagus.tv'ye erişim İstanbul Cumhuriyet Baş Savcılığı'nın 16 Ocak 2014 tarih ve 2012/656 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından "koruma tedbiri" adı altında engellendi.

    Vagus.tv'ye engellemeye ilişkin herhangi bir uyarı gönderilmedi.

    Vagus.tv'nin sahibi, gazeteci Serdar Akinan konuyu araştırdığında ilginç ayrıntılara ulaştı.

    Akinan bu bilgiler ışığında olayla ilgili Cumhuriyet Başsavcısı'yla görüştüğünü ve kendisinin böyle bir kararı olmadığını söylediğini açıkladı.

    5651 sayılı kanuna göre Cumhuriyet Baş Savcılığı'nın erişim engelleme yetkisi veriyor. Ancak bu kararını 24 saat içinde mahkemeye onaylatması gerekiyor. Mahkeme onaylamazsa erişim yasağı kalkıyor.

    Serdar Akinan ve avukatı, Vagus.tv'nin erişim engellemesine dayanak gösterilen 2012/656 sayılı kararın Vagus.tv'yle uzaktan yakından bir ilgisi olmadığını öğrendi.

    Bahsi geçen  2012/656 sayısı, kamuoyunda 2. dalga olarak bilinen, içinde kamuoyu tarafından yakından tanınan kişiler ile bir kısım kamu görevlileri hakkında önemli iddiaların bulunduğu, çıkar amaçlı suç örgütü kapsamında ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet, nüfuz ticareti, sahtecilik, tehdit, 2863 sayısı yasaya muhalefet gibi suçlara ilişkin dosyanın numarası.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu dosya Cumhuriyet Savcısı Muharrem Akkaş'ın elinden alınan dosya olarak da biliniyor.

    Ortada Vagus.tv hakkında bir karar olmadığından Serdar Akinan karara da itiraz edemiyor. Daha da ilginci Vagus.tv'ye yönelik bir karar olmadığı halde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bu siteye erişimi engelledi.

    Akinan yaptığı araştırma sonucunda TİB'in erişim engellemeyi bir bir servis sağlayıcılara bildirmediğini bunun yerine bir DNS havuzu oluşturduğunu söylüyor. Akinan Vagus.TV'nin DNS'inin de "hiçbir yasal gerekçe olmadan" bu havuza eklendiğini belirtiyor.

    2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne bu durumun düzeltilmesiyle ilgili olarak Serdar Akinan başvuruda bulundu ancak Vagus.TV hakkında alınmış bir karar olmadığından bu başvurusunun da kabul edilmeyeceğini düşünüyor.

    Akinan, her halükarda mahkemeden alacağı kayıtla TİB'e başvuracak. Ancak TİB'de muhatap bulamıyor. Muhatap bulabilirse hakkını arayacak.

    Eğer 2. Asliye Ceza mahkemesibu konuda alınmış bir kararın olmadığını ifade ederse TİB'den dayanağı olmadan neden siteye erişimin engellendiğini soracak ve erişim engelinin kaldırılmasını isteyecek. Ayrıca TİB hakkında manevi tazminat davası açacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eğer mahkeme Vagus.tv hakkında alınmış bir karar olduğunu belirtirse TİB'e bahsi geçen içeriğin siteden zaten çıkartıldığını bu durumda erişim engelinin kaldırılması gerektiğini tespit ettirecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow