hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    IT'de Trinidad & Tobago'nun bile gerisindeyiz!

    ITde Trinidad & Tobagonun bile gerisindeyiz
    expand

    Uluslararası Telekom Birliği (ITU) raporuna göre, dünya üstündeki internet kullanıcısı sayısı 3 milyarın üstüne çıktı. Fakat interneti henüz keşfetmemiş 4.3 milyar insan bulunuyor, bu insanların yüzde 90’ı gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporda yer alan ülkelerin puanlamaya tabi tutulduğu bilgi ve iletişim teknolojisi (ICT) Gelişmişlik Endeksi’ne göre, Türkiye 166 ülke arasında, iletişim teknolojileri (IT) erişimi, kullanımı ve becerileri ile, 10 üzerinden aldığı 5.29 puan ile 2013 verilerine göre dünyada 68. sırada Avrupa da ise 38. sırada yer alıyor.

    Türkiye 2012’de de yine 68. sırada bulunurken IT gelişimi alanında Karayipler’de bulunan aTrinidad&Tobago'nun dahi gerisinde kaldı. Trinidad&Tobago listenin 67. nci sırasında bulunuyor.

    ICT Gelişmişlik Endeksi’ndeki sıralamaya göre Danimarka 8.86 puanla birinci iken, Kore Cumhuriyeti 8.85 puanla ikinci İsveç ise 8.67 puanla üçüncü sırada bulunuyor. Gelişmişlik Endeksi’nin son soralarında ise Afrika ülkeleri yer alıyor.

    Uçakta koridor mu daha iyi cam kenarı mı?

    ITU raporuna göre 2014’te internetin küresel kullanımı yüzde 6.6 büyürken, bu rakam gelişmiş ülkelerde yüzde 8.7 ve gelişmekte olan ülkelerde yüzde 3.3 olacak. Dünyanın en az internet bağlantısı bulunan 42 ülkesinde 2.5 milyar insanın yaşadığı tahmin ediliyor. Bu ülkelerde internete, haberleşme teknolojilerine ve bilişim araçlarına erişimin zor olduğu belirtiliyor. İnternet erişiminden yoksun bu ülkelerin karakteristik özelliği ise kırsal alanda ve köylerde yaşayan nüfusun fazla oluşu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rapor 2014 sonuna kadar mobil telefon abonelik sayısının 7 milyar olacağını tahmin ediyor fakat bu rakamın yanlış yorumlanmaması gerekiyor. Bu rakam dünyada 7 milyar insanın telefona sahip olduğu anlamına gelmiyor. Bazı insanların birden fazla bağlantısı olduğunu hesaba katmak gerekiyor. ITU, Dünya üstünde mobil telefona sahip olmayan insan sayısını 450 milyon olarak tahmin ediyor.

    EFT mi, havale mi? 

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow