hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Miloseviç'i yargılayan savcı "Mavi Marmara" avukatı oldu

    Miloseviçi yargılayan savcı Mavi Marmara avukatı oldu
    expand

    Eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'i Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargı önüne çıkartan, Suriye'de yapılan işkenceleri ortaya koyan raporun hazırlanmasında görev alan 3 savcıdan biri olan İngiliz avukat ve savcı Prof. Sir Geoffrey Nice, Mavi Marmara mağdurlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde avukatlığını yapacağını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Londra'da Sir Nice'ın başkanlık edeceği yeni hukuk ekibinin oluşturulmasıyla ilgili basın toplantısı düzenlendi.

    Basın toplantısına Sir Nice'ın yanı sıra hukuk ekibinde bulunan avukat Rodney Dixon, Paul Mylvaganam, KC Hukuk Bürosu'ndan hukukçu Hakan Camuz ve Elmadağ Hukuk Bürosu'ndan avukat Cihat Gökdemir katıldı.

    İngiltere Yüksek Ceza Mahkemesi'nin yargıçlarından olan Sir Geoffrey Nice, Londra'da Grovenor House Oteli'nde yaptığı basın toplantısında dört yıl önce İsrail Askeri Güçleri'nce saldırıya uğrayan İnsani yardım filosunun parçası olan Mavi Marmara gemisinde ölüm, yaralama ve diğer şekillerde şiddete maruz kalınmasına ilişkin mahkemeden soruşturma sürecinin bir an önce başlatılmasını istediklerini kaydetti. 31 Mayıs 2010'da İsrail Askeri Güçleri'nce uluslararası sulardaki yardım gemisi filosuna önceden planlanmış bir saldırıda bulunulduğunu hatırlatan Nice şöyle devam etti:

    "Farklı milletlerden yolcular taşıyan 6 gemiden oluşan filo 'Gazze Özgürlük Filosu' adıyla ilaç, tamir ekipmanı ve çocuklar için oyuncaklardan oluşan insani yardımı ulaştırmayı ümit ettikleri Gazze'ye doğru yol alıyordu. Bu sayede uluslararası insani yardım kamuoyunun büyük çoğunluğu bilim adamları ve hukukçular tarafından hukuksuz kabul edilen deniz ablukasını yarmış olacaklardı. 31 Mayıs 2010 günü saat 04.00 sularında İsrail Askeri Güçleri gemilere hiçbir uyarı yapmadan bir saldırı başlattı. Bu saldırı Mavi Marmara gemisinde bulunan 9 yolcunun ölümü, ve onlarcasının yaralanmasıyla sonuçlandı.

    Gemiye çıkarma yapıldı, ele geçirildi ve Ashdod'a götürüldü. Burada İsrail Askeri güçleri gözaltına aldıkları yolcuları sorguladı, aşağıladı ve bazılarına işkence yaptı. İsrail tarafından tutukluyken yolculara avukatları ile veya büyükelçilikleriyle görüşme ve aileleriyle iletişim kurma hakkı verilmedi. Saldırı pek çok insanı eşsiz, babasız ve oğulsuz bıraktı. Diğerlerine asla iyileşmeyecek fiziksel yaralar açtı. Öyle ki yolculardan biri halen komada. Ve hepsinde bu travmanın psikolojik yaraları kaldı. Mavi Marmara mağdurları bu önceden planlanmış saldırının makul bir güç kullanımının çok ötesine geçtiğini ileri sürüyor. Saldırı bir savaş suçu veveya insanlık suçu olarak kabul edilmeli ve yargılama yapılmalı ve böyle suçları işleyenler hesap vermelidir."

    Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin uluslararası kamuoyu tarafından adaleti tesis etmesi için görevlendirildiğini vurgulayan Nice, "Mağdurlar avukatları aracılığıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin bu görevini hiç bir baskıya boyun eğmeden yerine getirmesi ve başsavcının Mavi Marmara'da meydana gelen olaylarla ilgili kapsamlı soruşturma başlatmasını beklemektedir" dedi.

    Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde geçerli hukukun üstünlüğünden kaçamayacağını vurgulayan Nice İddialar özellikle de sürmekte olan uzun vadeli silahlı çatışma ve Gazze'deki insani krizle bağlantılı olarak ele alındığında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin dikkatini çekecek kadar ciddi. dedi. Bu meseleyle ilgili soruşturma başlatıp başlatmama kararının Uluslararası Ceza Mahkemesi için bir test olacağını söyleyen Nice, Alınacak olan karar mahkemenin ceza hukukunda uluslararası bir mahkeme olup olmadığını gösterecektir" dedi.

    Elmadağ Avukatlık Firmasının Londra ortağı Hakan Camuz, Mayıs 2013'te Mavi Marmara'nın bayrağını taşıdığı Komor Adaları, ve mağdurlar adına Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne soruşturma başlatması için dilekçe verildiğini belirterek, "Dilekçe başvuru tarihinden bu yana bir yıl geçmesine rağmen Uluslararası Ceza Mahkemesi başsavcısı halen soruşturma başlatılacağına dair bir karar vermedi. Şimdi Londra'dan bir grup avukat Uluslararası Ceza Mahkemesi yoluyla Mavi Marmara mağdurları için adaletin peşinde olan Türkiye'deki ve Hollanda'daki meslektaşlarına katılıyor" dedi.

    Davayı üstlenen diğer avukatlar ise şöyle;

    * Rodney Dixon QC, uluslararası hukuk ve insan hakları konusunda uzman bir dava avukatı ve tüm uluslararası mahkemeler nezdinde danışmanlık statüsü bulunuyor. Hükümetlerin ve Sudan, Kenya, Libya ve Mısır'da bazı şahısların avukatlığını yaptı. Eski Mısır devlet başkanı Muhammed Mursi'nin ve eski Kosova devlet başkanının vekilliğini yaptı. Uluslararası hukuk uygulamaları konusunda ana kaynak gösterilen bir kitabın yazarlarından biri. İngiltere'de dava avukatları için en yüksek pozisyon olan Kraliçe Konseyine mesleğinde sadece 14 yıl geçirdikten sonra seçildi.

    * Paul Mylvaganam, hukukçu kadrosunun kilit isimlerinden biri olup 21 yılı aşkın süredir uluslararası hukuk icra eden bir dava avukatı. Çok sayıda hükümet, kurum ve şahsın danışmanlığını ve vekilliğini yaptı. Halen görülmekte olan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nı de içine alan uluslararası yolsuzluk davası, 'Oil for Food', Irak davası ve 2005 Londra Bombalaması gibi pek çok ünlü davaya müdahil avukat olarak katıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow