hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    38 sayfalık çok çarpıcı Türkiye raporu

    38 sayfalık çok çarpıcı Türkiye raporu
    expand

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) bugün yayınlanan bir raporda Türkiye’deki otoriterleşmeye dikkat çekti. 38 sayfalık raporla, "Protestocuları sindirmek için aşırı adımlar atıldı" denildi. Raporda ayrıca Türkiye'de ifade özgürlüğü, protesto hakkı ve hukukun üstünlüğü ilkesinin korunması gerektiğine vurgu yapılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hürriyet'in haberine göre, "Türkiye'nin İnsan Hakları Alanındaki Gerilemesi ve Reform Önerileri" başlığını taşıyan raporda Ak Parti yönetimindeki Türkiye'nin hukukun üstünlüğü ilkesini zayıflatmak, medyayı ve interneti kontrol etmek ve hükümeti eleştirenleri ve protestocuları sindirmek için çok aşırı adımlar attığı belirtildi.

    İstanbul Metrosu'nda inanılmaz kaza

    4 somut öneri

    Örgüt, son gelişmeler karşısında hükümetin verdiği tepkilerin izini sürdü ve dört alanda somut önerilerde bulundu:

    PKK ile yürütülen barış sürecinde insan hakları bağlamının güçlendirilmesi; ceza yargılamaları sisteminde reform yapılması; devlet görevlileri tarafından halen yapılmakta olan ve geçmişte yapılmış insan hakları ihlallerinde ve kadınlara karşı işlenen aile içi şiddet suçlarında faillerin cezalandırılmaması uygulamasına son verilmesi; ve ifade, medya, internet özgürlükleri ile toplanma ve örgütlenme haklarına getirilen kısıtlamalara son verilmesi.

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı: Katil devlet sloganı suç değil

    New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye kıdemli araştırmacısı ve raporun yazarı Emma Sinclair-Webb, " Türkiye'nin ve Türkiye vatandaşlarının geleceği adına, hükümetin girdiği yoldan geri dönmesi ve insan haklarına saldırmak yerine, onları koruması gerekli. İnsan hakları alanındaki daralma ve yargıya yapılan müdahaleler, hükümetin Kürtlerle yürüttüğü barış sürecine bağlı kalmaktaki olumlu kararlılığı ile bir tezat teşkil ediyor ve hatta bu süreci tehdit ediyor. Kürtlerle yürütülen barış sürecinin başarısını garantilemenin en iyi yolu, İnsan haklarını korumak ve herkesin insan haklarını güçlendirmektir" diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    "Anayasa değişikliği gerekli"

    Örgüte göre insan haklarını korumak için Türkiye Hükümeti'nin 1982 anayasasını değiştirmesi gerekiyor. Devlet görevlisi failler tarafından yapılan yaşam hakkı ihlallerindeki zaman aşımı kaldırılmalı ve istihbarat personeli ve diğer devlet görevlileri ve memurlarına dokunulmazlık veren yasalar iptal edilmeli.

    "İnternet yasaları iptal edilmeli"

    Hükümet terörizm suçları ve devlete karşı işlenen suçların istismar edilmesini ve şiddet içermeyen politik eylemlere ve protestolara katılan insanların bu suçlarla itham edilerek yargılanmalarını da sonlandırmalı. Hükümet ayrıca aile içi şiddete maruz kalan kadınlara yeterli koruma temin etmeli ve saldırganların yargılanmasını sağlamalı. Ayrıca hak ihlallerine yol açan internet yasalarını iptal etmeli ve gazetecileri sızdırılan bilgileri yayınladıkları için insanları da şiddet içermeyen sözleri nedeniyle yargılamaya son vermeli.
    Erdoğan: "PKK acaba bu dünyayı niye rahatsız etmiyordu?"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    AB ilişkileri de raporda

    Raporda Avrupa Birliği ile ilişkilere de değinen Örgüt, "Hükümet, 18 Eylül günü Avrupa Birliği'ne katılmak için yeni bir strateji açıkladı ve bu bağlamda komşu ülkelerdeki ve daha geniş bölgedeki karışıklıkların arttığı bir dönemde Avrupa ile güçlü bağlar kurmanın önemini vurguladı. On yıl önce, AK Parti'nin ilk döneminin başlarında, AB üyeliği hedefi reformlar için önemli bir motivasyon kaynağıydı. Rapor Avrupa Birliği hükümetlerinin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik koşullarının İnsan Hakları ile ilgili boyutuna ilişkin müzakereleri açmak için yerine getirmesi gereken koşulları, kamuoyu önünde açıklamalı" önerisine yer veriyor.

    Sinclair-Webb, "Türkiye Suriye'deki ve Irak'taki savaşın sıcaklığını ensesinde hissettikçe, Ankara'nın Avrupa ile daha yakın bağlar kurmak konusundaki isteği tazelendi. Ama Türkiye'nin liderleri insan hakları alanındaki gerilemeyi geri döndürmez ve hukukun üstünlüğü ilkesini güçlendirmezlerse, Türkiye'nin Avrupa'ya yaklaşması mümkün olmaz"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow