hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD Dışişleri Sözcüsü, "Türkiye, El Nusra'ya bilgi sızdırdı" iddiasını yanıtladı

    ABD Dışişleri Sözcüsü, Türkiye, El Nusraya bilgi sızdırdı iddiasını yanıtladı
    expand

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'ye, eğit-donat programını tamamlayan Suriyeli muhaliflerin kaçırılmasında "Türkiye'nin El Nusra'ya bilgi sızdırdığı" iddiaları soruldu. "Bunların doğru olduğuna ilişkin herhangi bir işaret görmüyoruz" diye yanıt veren Kirby, IŞİD'e karşı mücadeleye Türkiye'nin de katılmasına ilişkin, "Türk uçaklarını gökyüzünde görmekten memnuniyet duyacağız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında, Amerikalı ve Türk yetkililerin IŞİD karşıtı koalisyon operasyonlarına Türkiye'nin tam katılımına yönelik teknik görüşmelerin tamamlanmasına ilişkin soruları yanıtladı. ABD Savunma Bakanlığı'nın Ankara ile sağlanan anlaşmayı duyurduğunu hatırlatan Kirby, Türk uçaklarının örgüte yönelik hava saldırılarına ne zaman başlayabileceğine dair detayların ise Savunma Bakanlığı'na sorulması gerektiğini kaydetti. Kirby, "Türk uçaklarını gökyüzünde görmekten memnuniyet duyacağız" ifadesini kullandı.

    Dışişleri'nden sert yanıt: "Alçakça bir iftira"

    Çavuşoğlu: "ABD Türkiye'yi yalanlıyormuş gibi yanlış bilgiler yaymak doğru değil"

    "Eğit-Donat"ın yetiştirdiği birliği El Nusra "rehin" aldı

    Türkiye'nin, koalisyonun hava operasyonlarının koordinasyonu ile çakışmaların önlenmesini sağlayan hava görev emrine dahil edilmesi karşılığında Suriye'nin kuzeyinde "güvenli bölge" oluşturulup oluşturulmayacağına yönelik soru üzerine John Kirby, şu yanıtı verdi:

    "Herhangi bir türde bölge oluşturulmasına dönük hazırlıklar veya planlar yok. IŞİD nereye giderse koalisyonun oraya gideceğini söyledik. Şu aşamada onlar Suriye'nin kuzey sınırı, Türkiye'nin güneydeki sınırı ve kabaca Fırat nehrinin batısı arasında yayılma eğilimi içindeler. Burası onların faaliyetlerini sürdürdükleri yer ve onların bulundukları yerlere odaklanmaya devam edeceğiz. Şu anda güvenli bölge veya uçuşa yasak bölge türü için kayıtlarda herhangi bir plan yok. Türk uçaklarının hava görev emrine dahil edilmesi, onların yardımlarının ve IŞİD'e karşı koalisyondaki işbirliklerinin ilerlemesidir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte eğit-donat programından ilk kareler!

    Pentagon, "rehin eğit-donat birliği bırakıldı" haberini doğrulamadı

    Eğit-donat programını tamamlayan Suriyeli muhaliflerin kaçırılmasında "Türkiye'nin El Nusra'ya bilgi sızdırdığı" iddialarının sorulması üzerine Kirby, "Bunların doğru olduğuna ilişkin herhangi bir işaret görmüyoruz" dedi.

    Varsayımlar üzerine hareket etmeyeceğini ifade eden Kirby, "Türkiye bir müttefik ve bu mücadelede (IŞİD'e karşı) bir partner. Bugün onların hava görev emrine dahil olmalarını, gökyüzünde yer almalarını, IŞİD'e karşı uçuş görevinde bulunmaları konuşuyoruz" ifadesini kullandı.

    Kirby, "Türkiye'nin IŞİD ile mücadeleye yeteri kadar destek vermediğine" yönelik eleştirilere de tepki göstererek, "IŞİD'e karşı gerçek mücadeleye, gerçek zorluğa odaklanmak zorundayız ve bu bizim burada Dışişleri Bakanlığı'nda odak noktamız" diye konuştu.

    Kirby, Türkiye'de seçimlerin yenileneceğinin hatırlatılması üzerine, Türk halkının oylarıyla oluşturulacak yeni hükümetle yakından çalışma içinde olmayı sürdüreceklerini vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de 7 Haziran'da yapılan seçimlerin ardından da hükümetle IŞİD ile mücadele dahil birçok konuda yakın çalışma içinde bulunduklarına işaret eden Kirby, "Türk hükümetiyle işbirliğini sürdürmenin yollarını aramaya devam edeceğiz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow