hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD, İngiltere ve BM, Barzani'nin başkanlık krizine müdahil oldu

    ABD, İngiltere ve BM, Barzaninin başkanlık krizine müdahil oldu
    expand

    Görev süresi 20 Ağustos'ta sona erecek Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin bu tarihten sonra koltuğunda kalıp kalmayacağına ilişkin belirsizlik devam ederken ABD, İngiltere ve BM de devreye girdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk, İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Frank Baker ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin, başkanlık krizini çözmek için "ara bulucu" oldukları iddia edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY)Başkanı Mesud Barzani'nin görev süresi 20 Ağustos'ta sona erecek. Barzani'nin koltuğunda kalıp kalmayacağına dair tartışmalar da devam ediyor. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran Hareketi ve İslami Toplum Partisi (Komel), Barzani'nin görevde kalmasına karşı. Bu partiler, IKBY Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammed'in başkanlığa vekalet etmesi gerektiğini ileri sürüyor. Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ise başkanlık seçiminin ertelenmesi nedeniyle Barzani'nin görevde kalacağını belirtiyor.

    ABD'den İran'ın Rusya'dan aldığı S-300 füzelerine itiraz

    Erbil'deki toplantıya ABD, İngiltere ve BM yetkilileri katıldı

    Başkanlıkla ilgili kriz sürerken ABD, İngiltere ve BM yetkililerinin de devreye girdiği ileri sürüldü. Barzani'nin çağrısı üzerine Erbil'de gerçekleştirilen ve tüm siyasi partilerden temsilcilerin hazır bulunduğu toplantılara McGurk, Baker ve BM yetkilileri de katıldı. McGurk, toplantıdaki konuşmasında önceden hazırlanan metni okudu ve Barzani'yi desteklediklerinin mesajını verdi.

    Mesud Barzani'den PKK kamplarına operasyonla ilgili açıklama

    "Barzani IŞİD ile mücadele için bize lazım" mesajı

    McGurk, IŞİD ile mücadelede önemli bir rol üstlenen Barzani ile çalışmak istediklerini dile getirdi. McGurk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise siyasi partilerin daveti üzerine toplantılara katıldığını belirtti ve "Savaşta şehit olan bin 200 Peşmerge için IŞİD tehdidine karşı Kürdistan'ın acil birlik olması lazım. Teröristler parçalanmadan besleniyor" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası Af Örgütü'nden Zergele Köyü açıklaması

    İngiltere Büyükelçisinden de Barzani'ye destek mesajı

    Bu arada toplantıya katılan İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Frank Baker de Twitter hesabından Barzani'yi destekleyici mesajlar verdi. Mesajlarında istikrara ve uzlaşmanın önemine vurgu yapan Baker, "Başkanlık meselesi konusunda değerli dostum ve Kürdistan Başbakanı Sayın Neçirvan Barzani ile birlikte hareket etme kararı aldık. Kürtler için birlik zamanı" dedi.

    IŞİD'den "İstanbul'u fethedin" çağrısı

    "ABD, bu meselede ara bulucu rolünü üstlendi"

    Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, "Toplantıda yabancı temsilciler, bölgenin hassas bir süreçten geçtiğini söyleyerek, 'Biz Barzani'nin iki yıl daha görevde kalmasını destekliyoruz' dediler. ABD, bu meselede ara bulucu rolünü üstlendi. Goran Hareketi, ilk toplantıya katılmadı. Ancak ben ABD heyetinin Goran'ı ikna ettiğini düşünüyorum. Çünkü Goran, daha sonraki toplantılara katıldı" dedi.

    Öte yandan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketi yöneticilerinin katıldığı üçlü toplantı devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olağanüstü oturum için yeterli sayıya ulaşılamadı

    Öte yandan, IKBY Parlamentosu'nda Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran Hareketi ve İslami Toplum Partisi'nin (Komel) çağrısıyla "başkanlık krizini" görüşmek üzere bugün yapılan olağanüstü oturum gerekli çoğunluk sağlanamadığı için gerçekleşmedi.

    Başkanlık kriziyle ilgili Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) muhalif olan Goran'dan 24, KYB'den 18, Komel İslam'dan 6 ve Yekgirtu'dan 5 milletvekilinin katıldığı oturum, gerekli olan 56 sayısına ulaşılamadığı için ertelendi. Mesut Barzani'nin lideri olduğu KDP, sonuçtan memnun olduğunu bildirdi.

    Muhalefet partileri oturum için gerekli 56 sayısına ulaşarak, ortak hazırladıkları "başkanlık yasa tasarısını" meclisten geçirmeyi planlıyordu. Bununla Barzani'nin yetkilerinin kısıtlanması ve başkanlık seçiminin, parlamento tarafından yapılması öngörülüyordu.

    Bu arada Türkmen partiler ile Hristiyan azınlık parti ve gruplarının yanı sıra Yekgirtu'dan 5 milletvekili de Barzani'ye destek için oturuma katılmadı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow