hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD ve Çin savunma bütçelerini belirledi

    ABD ve Çin savunma bütçelerini belirledi
    expand

    Dünyanın iki kutbu, ABD ve Çin'in savunma bütçeleri açıklandı. Savaşın dışında teröre karşı küçük, hareketli ve vurucu gücü yüksek bir ordu arayışındaki Pentagon 2015 için savunma bütçesini 496 milyar dolar olarak belirlerken, Çin de savunma bütçesi bu yıl yüzde 12,2 artırarak, 132 milyar ABD dolarına çıkardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) 2015 yılı bütçesi 496 milyar dolar oldu.

    ABD Başkanı Barack Obama, Pentagon için 2015 yılında 496 milyar dolarlık bütçe istedi. Bu tutar, geçen yıl her iki partinin uzlaşması sonucu ortaya çıkan rakamı yansıtıyor.

    Yetkililer, 2015 yılı bütçesinin üç temel amacını, iç güvenliği sağlamak, küresel savunma sistemi oluşturmak ve savaşları kesin olarak kazanmak diye özetlerken, Pentagon kaynakları, bütçeyi sadece savaş değil terörizmle ve aşırı güçlerin başvurduğu şiddetle de mücadele edebilecek küçük, hareketli ve vurucu gücü yüksek bir ordu arayışının bir ürünü olduğunu belirtiyor, Pentagon kaynakları, geçen yıl uğradıkları mali kesintinin yarattığı sıkıntıları gidermeyi hedeflediklerini de açıkladı.

    Modernizasyonun savaş gücünü yüksek tutmanın anahtarı olduğu belirtilen açıklamada, yeni nesil bombardıman uçakları, yeni uçak gemileri, birleşik saldırı gücü savaş programı ve KC-46 havadan havaya tanker uçağı gibi silah sistemlerine yatırımın devam edeceği kaydedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gözlemciler, yeni bütçe öncelikleriyle Pentagon'un Afganistan'daki savaşın ötesine baktığına ve kaynak bulmanın zorlaşacağı bir döneme adapte olma çabası gösterdiğine dikkati çekiyor.

    Çin savunma bütçesini yüzde 12,2 artırdı

    Bir diğer dünya devi Çin'in 2014 savunma bütçesi ise yüzde 12,2 artırıldı. Çin'in başkenti Pekin'de yapılan 12. Ulusal Halk Kongresi'nde yayımlanan Ulusal Reform ve Kalkınma Komisyonu'nun raporuna göre, ülkenin savunma bütçesi yüzde 12,2 artırılarak, 132 milyar ABD dolarına çıkarıldı.

    Pekin yönetimi, geçen yıl savunma bütçesi için 114 milyar ABD doları harcamıştı. Savunma bütçesinin başlıca olarak silah, mühimmat ve teçhizat yenileme ile Ar-Ge harcamalarına gideceği belirtildi.

    Çin Başbakanı Li Kıçiang, ulusal kongrede sunduğu çalışma raporunda, ordunun kapasitesini artırarak, bilgi çağının gerekleri uyarınca yeterliliğini geliştireceğini ifade etmişti.

    Çin'in son yıllarda savunma bütçesini iki haneli artırması özellikle Batı ülkelerinde endişeye sebep oluyor. Ancak buna karşın Çinli uzmanlar, ülkenin askeri harcamalarının orta seviyelerde ve ekonomik koşulları doğrultusunda olduğunu savunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2013 verilerine göre, dünyada en çok askeri harcamayı 600,4 milyar ABD doları ile ABD yapmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow