hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alman istihbaratı 3 bin 656 Müslüman'ı fişledi

    Alman istihbaratı 3 bin 656 Müslümanı fişledi
    expand

    2000 ile 2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren Neonazi nücresinin istihbarat teşkilatıyla bağlantıları üzerine tartışmaların yaşandığı Almanya'da, bu kez de istihbarat servisinin Müslümanları fişlediği ortaya çıktı. Aşağı Saksonya eyaleti iç istihbarat teşkilatının 3 bin 656 Müslüman'ı fişlediği ve bu fişlemelerin yüzde 40'ının yasalara aykırı ya da hukuken tartışmalı olduğu belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Almanya'da Müslümanlar cuma namazına gittikleri için fişlendi." Bu teşhis Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaleti iç istihbarat örgütü anayasayı koruma teşkilatını denetlemek için kurulan bağımsız komisyonun raporundan.

    Aşağı Saksonya İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan bağımsız komisyonun  raporuna göre, Almanya'da 3 bin 656 Müslüman fişlendi. Ve bu fişlemelerin yüzde 40'ı yasalara aykırı yapıldı.

    Rapor, yaklaşık 100 Müslüman göçmenin düzenli olarak belirli camilere cuma namazına gittikleri için fişlendiğini ve uzun yıllar takip edildiğini işaret ediyor.

    Alman yasalarına göre, bireyler yalnızca şiddet içeren eylemler içerisinde olmaları ya da bu yönde ciddi ipuçları bulunması halinde kayıt altına alınıp takip edilebilir.

    Dolayısıyla, bu 100 isimle ilgili yapılan takip hukuk dışı. Bir değer çarpıcı tespit ise, takip edilenlerin yaşlarıyla ilgili. Rapora göre, fişlenen 13 müslüman 18 yaşın altında.

    Raporda dikkat çekici başka detaylar da  var.

    Eyalet iç istihbarat servisi anayasayı koruma teşkilatı, geçen dönemde 9 bin 4 kişiyi takip altına aldı.

    1975 kişi aşırı sol gruplara üye oldukları şüphesiyle, 3 bin 373 kişi aşırı sağcı oldukları gerekçesiyle fişlendi.

    Raporda hukuki dayanaktan yoksun ya da tartışmalı olan 791 kişi hakkındaki kayıtların da derhal silinmesi talep edildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow