hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'da İslam karşıtlığı büyüyor

    Almanyada İslam karşıtlığı büyüyor
    expand

    Almanya'da Bertelsmann Vakfı'nın geçen Kasım ayında 937 kişi üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçları açıklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya'da  937 kişi üzerinde yapılan araştırmadan, her iki Alman'dan birinin İslamı tehdit olarak algıladığı sonucu ortaya çıktı. Öte yandan ülkede yaşayan Müslümanların Alman devletine olan bağlılıklarının arttığı da araştırmadan çıkan sonuçlkar arasında. 2012 yılında yapılan araştırmada Almanya'daki İslam karşıtlığı, İngiltere'deki orandan ve son terör saldırılarının görüldüğü Fransa'dan daha fazla idi. 2014'teki yeni yapılan araştırma bu olumsuz yaklaşımın daha da arttığını gösterdi.

    Buna karşın Almanya'da yaşayan Müslümanlar'ın devlet ve topluma bağlılıkları daha da arttı. Bertelsmann İslam uzmanı Yasemin El-Menouar durumu oldukça karışık nitelendiriyor. Araştırmaya göre, Müslüman olmayanların yüzde 57'si İslam'ı büyük bir tehdit olarak görüyor. Bu oranlar TNS Emnid araştırma kurumunun Kasım ayında ayında yaptığı araştırmada elde edildi. Bu oran 2012'de yüzde 53.

    Dünyada on binlerce kişi Charlie Hebdo için meydanlarda!

    "İslam batı değerleriyle uyuşmuyor"

    Katılımcıların yüzde 61'i İslam'ın Batının değerleriyle kesinlikle uyuşmadığını söylerken, bu oranın iki yıl öncesi göre yüzde 9 artış gösterdiği belirtildi. Müslümanlar nedeniyle kendisini kendi ülkesinde yabancı gibi hissedenlerin oranı ise yüzde 40 olarak açıklandı. Her 4 kişiden 1'i yüzde 24 oranla Müslümanlar'ın Almanya'ya göçünün yasaklanmasını istiyor.
    Müslümanlara karşı alınan toplumsal tavırlar bölgesel farklılıklar gösteriyor. Halkının üçte biri Müslüman olan Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Müslüman olmayanların yüzde 46'sı İslam'ı tehdit olarak görürken, PEDİGA hareketinin en çok taraftar bulduğu Saksonya eyaletinde hemen hemen hiç Müslüman yaşamazken, bu oran yüzde 78.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Radikallerin oranı yüzde 1'den az

    Anketi hazırlayanlar, bu görüntünün Müslümanlar'da bir dışlanma duygusu yarattığına dikkati çekiyor. Ülkede yaşayan Müslümanların, El-Kaide ve IŞİD gibi grupların neden olduğu olumsuz tablodan oldukça etkilendikleri vurgulandı. Almanya'da yaşayan Müslümanlar'dan Selefiler gibi radikal olanlarının oranı ise yetkililere göre yüzden birden daha az. Araştırmayı yapanlardan El-Menouar Müslümanlar'ın büyük bir çoğunluğu aşırıcılıktan ve terörizmden çok uzakta olduğunu belirtti.

    Sultanahmet'teki canlı bomba Rus uyruklu çıktı

    "Müslümanlar demokrasiyi iyi bir rejim şekli olarak görüyor"

    Araştırmanın Müslümanlar'a yönelik bölümünde ise şu sonuçlar elde edildi:

    * Araştırmaya katılan her on Müslüman'dan dokuzu boş zamanlarını Müslüman olmayanlarla geçiriyor.
    * Hatta her ikisinden birisi en az kendi dini cematıyla geçirdiği zaman kadar zamanı, Müslüman olmayanlarla geçiriyor. Sadece yüzde 8'i yanlızca Müslümanlar'la zaman geçiriyor.
    * Dindar sunnilerin yüzde doksanı demokrasiyi iyi bir rejim şekli olarak görüyor.
    * Müslümanlar'ın yüzde 63'ü kendini oldukça veya çok dindar olarak niteliyor. Bunların yüde 53'ü eşcinsel evililikleri onaylıyor. Çok dindarların sadece yüzde kırkı buna onay verebiliyor. Bu oran Türkiye'de yüzde 12 civarında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırmada istatistiksel veriler de açıklandı. Almanya'da yaklaşık 4 milyon Müslüman yaşıyor, bu müslümanların yüzde 74'ü Türk kökenli ve sünni. Yüzde 13'ü ise Türkiye'den gelen Aleviler. Şii'lerin oranı ise yüzde 7 olarak açıklandı.

    şte Maraş Katliamı'nın fotoğrafları

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow