hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'dan Türkiye'ye Patriot hatırlatması: "PKK'ya değil, IŞİD'e karşı"

    Almanyadan Türkiyeye Patriot hatırlatması: PKKya değil, IŞİDe karşı
    expand

    Almanya Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Üyesi Roderich Kiesewetter, Alman askerlerinin Türkiye'de NATO'nun IŞİD'e karşı savaşta dayanışması kapsamında bulunduğunu hatırlatarak, bunun Türkiye'nin PKK'ya karşı sürdürdüğü mücadele veya iç politik hesaplara alet edilemeyeceği uyarısında bulundu. Kiesewetter ayrıca, Peşmergeye verilen silahların başka grupların eline geçebileceği olasılığına ilişkin, "Şu anki hedef, IŞİD'le mücadele olmalı. İyi Kürt-kötü Kürt ayrımı yaparak konsantrasyonumuzu dağıtmamalıyız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, Türkiye'de son dönemde artan PKK eylemleri ve örgüte yönelik operasyonların Alman kamuoyunda endişeyle izlendiğini aktardı. Haberde, Türkiye'nin düzenlediği operasyonlarda IŞİD'den çok PKK'nın hedef alındığı, NATO dayanışmasının iç politika için suistimal edildiği suçlamalarına neden olduğu belirtildi.

    Alman basını: "Erdoğan Kürtlerle barış sürecini bitirdi"

    Türkiye'de görev yapan Alman askerlerinin güvenlik durumunun da endişe konusu olduğu belirtilen haberde, Suriye'den gelebilecek olası saldırılara karşı Türkiye'nin talebiyle NATO tarafından görevlendirilen Patriot birliklerinde 260 Alman askerinin de görev yaptığına dikkat çekildi. Deutsche Welle, bölgede tırmanan gerilim nedeniyle Kahramanmaraş'taki Alman askerleri için güvenlik önlemlerinin artırıldığını, bulundukları üsten çıkışlarına kısıtlama getirildiğini vurguladı.

    Almanya'da muhalefetteki Yeşiller ile Sol Parti'nin, Alman askerlerinin Türkiye'den çekilmesini istediği, Bild am Sonntag gazetesinin Emnid Enstitüsü'ne yaptırdığı 500 kişinin katıldığı ankette Almanlar'ın yüzde 48'inin de bu görüşü paylaştığı bilgisi de haberde yer aldı. Aynı ankette katılanların yüzde 81'inin şu dönemde Türkiye'ye tatile gitmeyeceğini söylediği de aktarıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alman Dışişleri Bakanlığı'ndan İstanbul uyarısı  

    "Alman ordusunun varlığı tartışma konusu olmayacak"

    Alman Federal Meclisi'nin silahlı kuvvetler raportörü Hans-Peter Bartels ise tartışmalara tepki olarak, artan gerilime rağmen, Alman ordusunun Türkiye'deki varlığının tartışma konusu olamayacağını söyledi. Göreve dayanak teşkil eden şartların değişmediğini, varlığını sürdürdüğünü vurgulayan Bartels, askerler için tehlikenin artması nedeniyle üsten çıkışlara yeni düzenlemeler getirildiğini hatırlattı.

    Federal Meclis Dışişleri Komisyonu üyesi Hıristiyan Demokrat Birlik Partili Roderich Kiesewetter de Türkiye'deki Alman askerlerinin hazırlıklı olduğunu ve iyi korunduğunu, Alman askerlerine yönelik olası bir saldırı halinde çekilmelerinin söz konusu olmadığını söyledi. Kiesewetter, bu konudaki bir soruya, şu yanıtı verdi:

    "Alman askerleri orada NATO'nun dayanışma işareti kapsamında bulunuyor. Daha ilk şiddet olayları yaşandığında kenara çekilmek NATO'nun inanılırlığını zedeler. Tam tersine. NATO'nun kendini savunabilecek durumda kalması için hazırlık yapılmalı. Ama diğer yandan Patriot görevinin hala bir anlamı var mı, bunu incelemek gerekir. Sonuçta askeri olarak bir yararı kalmadı, sadece siyasi bir dayanışma işareti."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alman Dışişleri Türkiye'ye gidecekleri uyardı

    "NATO dayanışması IŞİD'e karşı, PKK veya iç politik hesaplara alet edilmemeli"

    Kiesewetter, müttefiklerin gösterdiği dayanışmanın IŞİD'e karşı savaş kapsamında olduğunu bunun Türkiye'nin PKK'ya karşı sürdürdüğü mücadele veya iç politik hesaplara alet edilemeyeceği uyarısında bulundu. Kiesewetter, "Şu an önemli olan, Kürtleri IŞİD'le mücadelede desteklemeye devam ettiğimizin gösterilmesi" açıklamasını yaptı.

    Almanya'da PKK yöneticisi gözaltına alındı

    Barzani'den silah güvencesi

    Bu arada Almanya'nın Kuzey Irak'taki peşmerge güçlerine yaptığı askeri yardımların da tartışma konusu olduğu belirtildi. Almanya'nın peşmergeye verdiği silahlarının PKK'nın eline geçmesi ve Türkiye'ye karşı kullanılması endişesinin dile getirilmesi üzerine Irak'daki Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin silahların güvende olduğu ve yanlış ellere geçmemesi için her şeyin yapıldığı güvencesini verdiği kaydedildi. Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Üyesi Roderich Kiesewetter, peşmergelerin desteği hak eden bir grup olduğunu bildirerek, "Ama peşmerge ile diğer güçler arasında bağlantıları da ihtimal dışı bırakamayız. Bu çok önemli. Ancak şu anki hedef, IŞİD'le mücadele olmalı. İyi Kürt-kötü Kürt ayrımı yaparak konsantrasyonumuzu dağıtmamalıyız. IŞİD'e karşı savaşanların güçlendirilmesi şu an önem taşıyor" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow