hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ayrılıkçı Venediklilere baskın: Tank ele geçirildi!

    Ayrılıkçı Venediklilere baskın: Tank ele geçirildi
    expand

    İtalya'da Veneto'nun bağımsızlığı için silahlı ayaklanma hazırlığı içinde olduğu belirlenen 24 kişi yakalandı. Baskıda grubun kendiği yaptığı tank da ele geçirildi!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Venedik'i de barındıran İtalya'nın kuzey doğusundaki Veneto kısmi özerk bölgesinin bağımsızlık fikrini savunan ve bu amaçla silahlı ayaklanma hazırlığı içinde oldukları belirlenen 24 kişinin, terörizm ve demokratik düzeni yıkmaya girişim suçlamalarıyla tutuklanması ülke gündeminin ilk sıralarına yerleşti.

    Ayrılıkçı partiler Roma yönetimini, "Bağımsızlık mücadelesinin karşısında duramazsınız" diye uyarırken, Başbakan Renzi ise, yargıya karışamayacaklarını söyledi.

    Venedik Cumhuriyeti olarak 1100 yıl boyunca bağımsız kaldıktan sonra 1797'de Napolyon tarafından buna son verilen ve ardından 1866'da İtalya'ya bağlanan Veneto Bölgesi'nde geçen ay gayri resmi bir referandum düzenlenmişti.

    40 yılı aşkın süredir bağımsızlık ideolojisinin ağır bastığı 5 milyon nüfuslu bölge halkına, "Veneto'nun bağımsız ve egemen bir federal cumhuriyet olmasını istiyor musunuz?" sorusu yöneltilmişti. İnternet üzerinden yapılan ve bağlayıcılığı olmayan referandumdan, yüzde 89 'evet' oyu çıkmıştı.

    DEMOKRATİK DÜZENİ SİLAHLA ORTADAN KALDIRMAK

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bağımsızlık meselesi, son olarak Brescia Savcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında gündeme geldi. Ülke basınında yer alan haberlere göre, birkaç ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 24 bağımsızlık savunucusu tutuklanarak cezaevine gönderildi.  

    Mühimmat üretimi de yaptıkları tespit edilen bu zanlıların, 'terörizm' ve 'demokratik düzeni silahla ortadan kaldırma' ile itham edildikleri belirtildi. 27 kişinin daha bu soruşturma kapsamında suçlandıkları açıklandı.

    VENEDİK'İN GÖBEĞİNDE EYLEM PLANI

    Şüpheliler arasında, işadamı ve eski bir milletvekili olan La Liga Veneta Repubblica Partisi'nin kurucusu Franco Rocchetta'nın da olduğu belirtildi.

    Başta Serenissimi (Çok Sakin), Brescia Patria (Brescia Vatanı) ve Veneto Stato (Venedot Devleti) olmak üzere birkaç farklı ayrılıkçı grup mensubu olan bu kişilerin, her yıl milyonlarca turist çeken Venedik'in San Marco Meydanı'nda, kendi tasarladıkları bir tank ile eylem başta olmak üzere bir dizi eylem yapmayı planladıkları öne sürüldü.

    Ses getirecek planlar arasında ise, Trentino-Güney Tirol bölgesinde bombalama eyleminin de yer aldığı belirtildi.  

    Ayrılıkçılar 1997'de de; Venedik'in bağımsızlığının yitirilişinin 200'üncü yıldönümünde San Marco Meydanı'na Venedik Cumhuriyeti'nin bayrağını dikerek, 2006 yılında ise tanka benzer bir aracı yine aynı meydana getirerek, gövde gösterisi yapmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DİĞER BÖLGELERDE DE SİLAHLI AYAKLANMA PLANI

    Operasyonu yürüten polis müfettişleri, gözaltına alınan kişilerin, ekonomik krizin her geçen gün şiddetini artırmasını da fırsat bilerek, ülkenin en zengin bölgelerinin bulunduğu ve ayrılmayı talep eden diğer kuzey bölgelerinde de silahlı bir ayaklanmanın öncülüğünü yapmayı hedeflediklerini açıkladı.

    Güvenlik birimleri bu grubun, kamu güvenliği için büyük tehdit oluşturduğunu ve silahlı eylem planlarının kanıtlandığını savunurken, uzun bir süredir de sempatizan toplamak için çalışmalar yaptığını belirtti.

    HÜKÜMET YARGIYA KARIŞAMAZ

    Ayrılıkçı Kuzey Birliği Partisi (Lega Nord) Genel Sekreteri Matteo Salvini, önümüzdeki günlerde bu göz altılara ilişkin eylemler yapacaklarını duyururken, "Devlet, barışçıl bir şekilde bu kişileri serbest bırakmalıdır. Mafya üyeleri ve kaçakçıları serbest bırakan devlet, fikirleri hapsediyor" dedi.
    Partinin kurucusu Umberto Bossi de, bağımsızlık hareketini durdurmak isteyen devletin, başarısız olacağını savundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Matteo Renzi ise, yargıya güveninin sonsuz olduğunu belirterek, "Bir hükümet, yürüyen hiçbir soruşturma hakkında yorum yapamaz. Yargı işini yapıyor" dedi.
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow