hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Chomsky: "Kobani'de katliam olabilir, Türkiye'nin rolü kritik"

    Chomsky: Kobanide katliam olabilir, Türkiyenin rolü kritik
    expand

    Önde gelen Amerikalı düşünür ve siyasi aktivist Noam Chomsky, Kobani'de büyük katliam olabileceği uyarısında bulundu ve Türkiye'nin bu konuda kritik rolü olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Filistin Halkının Ayrılmaz Haklarının Kullanılmasına İlişkin Komite tarafından Birleşmiş Milletler'e (BM) davet edilen Noam Chomsky basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Chomsky, Filistin'in durumu, Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı devam eden savaş ile ilgili çarpıcı yorumlar yaptı.

    Chomsky, Suriye'deki Kobani kasabasının İslam Devleti militanları tarafından kuşatılması ile ilgili soruları yanıtlarken, "Türkiye, birkaç kilometre uzaktaki IŞİD'e değil de, Türkiye'deki PKK'ya karşı askeri müdahale düzenlemiş. Birleşmiş Milletler'in bölgeye askeri birlik sokması zor; fakat en azından bir ateşkes sağlaması gerekiyor" dedi.

    Başbakan'dan soyadı müjdesi

    Chomsky, Türkiye'ye sınır kasabasının IŞİD tarafından yok edilmekten kurtarılması için kendi önemini kabul etmesi çağrısında bulundu ve “Muazzam sonuçları olan büyük bir katliam olabilir; Türkiye'nin rolü kritik" dedi.

    Chomsky, ayrıca konuşmasında 2003 yılında başlayan savaş sırasında Irak'ın mezhep dengesi üzerinde  "balyoz" etkisi yaratan ABD'yi de eleştirdi ve IŞİD'in oluşmasına neden olan koşulların yaratılmasında Washington'un sorumlu olduğunu ima etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlginç duvar yazıları

    "Filistin devleti ABD'nin onayına bağlı"

    Chomsky, İngiliz Parlamentosu'nun Filistin toprakları bir devlet olarak tanımasını övgüyle karşılarken, Filistin Devleti için ABD'nin anahtarları elinde tuttuğunu vurguladı.

    Noam Chomsky "İngiliz Parlamentosu'ndaki oylama bir tür eylem göstergesidir, büyüyen çabaya eklenerek dünyada etki sahibi devletlere baskı yapabilir" diye yorumladı.

    Kobani'de YPG silah ve koridor istiyor

    ABD dış politikası ve İsrail'in Filistin topraklarındaki eylemelerini şiddetli eleştirileriyle de tanınan Chomsky, ayrıca Batı Avrupa'da ilk ülke olarak İsveç'in Filistin'i bir devlet olarak tanıma kararını da övgüyle karşıladı.

    Chomsky, "İngiliz milletvekillerinin Filistin Devleti'ne yönelik bu çok büyük destekleri, İsrail'in Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da işlediği suç eylemleri ile arasına daha geniş mesafe koyma isteklerini yansımasıdır" dedi.

    10 soruda Kobani

    Chomsky, Avrupa perspektifindeki bu değişime rağmen, Filistin-İsrail çatışması ile ilgili bir karara, Amerika Birleşik Devletleri'nin bu anlaşmayı kabul etmeye hazır olmadan ulaşamayacağı vurguladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow