hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'de üst düzey yolsuzluk skandalı

    Çinde üst düzey yolsuzluk skandalı
    expand

    Çin'in üst düzey yöneticilerine uzanan yolsuzluk skandalı ortaya çıktı. Aralarında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in eşinin kardeşi, eski Başbakan Wen Jiabao´nun oğlu ve damadı ile yine eski Başbakanlardan Deng Şiaoping´in damadının da aralarında bulunduğu bir çok üst düzey yetkilinin offshore hesaplarıyla ilgili belgeler basına sızdırıldı. Haberi veren İngiliz The Guardian Gazetesinin internet sitesine Çin'de erişim engellendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asya'nın incisi, dünyanın yeni devi olarak görülen Çin'in üst düzey siyasi ve askeri liderlerine uzanan yolsuzluk skandalı ortaya çıkarıldı.

    Düzinelerce Çinli yetkilinin, Karayipler'de bulunan İngiltere'nin Virgin Adaları'nda offshore hesaplarının bulunduğu ortaya çıktı. Gizli belgeler Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Birliği tarafından ele geçirildi. Belgelere göre Virgin Adaları dahil bir çok birçok vergi cennetinde yaklaşık 22 bin "offshore hesabı" bulunan Çin ve Hong Kong vatandaşı arasında onlarca Çinli askeri ve siyasi liderin ailelerinin de olduğu belirtildi.

    Yolsuzluk, Başbakan Şi, tarafından yürütülen ve eski İçişleri Bakanı Zhou Yongkang gibi şimdiye kadar Çin´deki en güçlü insanları hedef alan yolsuzluk soruşturması kapsamında yaşandı.

    Belgeler, bir çok ünlü Batılı bankanın ve muhasebecilerin Çinli ve Hong Konglu vatandaşlara "offshore hesap" açmalarında yardımcı olduklarını gösteriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çinli yetkililerin ve akrabalarının kullandıkları karmaşık "offshore hesapları" ile normal vatandaşın elde edemeyeceği vergi avantajına ve gizliliğe sahip olarak elde ettikleri kazançlarla lüks gayrimenkul aldıkları belirlendi.

    Belgelerde, dünyanın önde gelen bankalarından birinin bir önceki Başbakan Wen Jiabao'nun görevde olduğu süreçte, oğlunun Virgin Adaları'nda bir şirket kurmasına yardım ettiği ortaya çıktı.

    Ayrıca siyasi ve askeri liderlerin dışında, Çin'in en zenginlerinin de offshore hesaplarıyla ilgili aracı bankalarla bağlantılarının olduğu belirlendi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow