hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'in tarihinde bir ilk: "Güvenlik Çarı"na yolsuzluk davası

    Çinin tarihinde bir ilk: Güvenlik Çarına yolsuzluk davası
    expand

    Çin Yüksek Halk Savcılığı, ülkenin en imtiyazlı makamındaki isimlerden biri olan ve eski görevinde "Güvenlik Çarı" olarak anılan Politbüro Daimi Üyesi Cou Yonkang hakkında dava açıldığını bildirdi. Ülke tarihinde hakkında yolsuzluk soruşturması açılan en üst düzeydeki ilk kişi olan Cou, rüşvet, gücünü kötüye kullanma ve devlet sırlarını ifşa etmekle suçlanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Petrol devi üç devlet şirketine başlatılan yolsuzluk soruşturmalarıyla sarsılan Çin'de yolsuzluk soruşturmaları, en üst makamlara, politbüroya uzandı. Çin'in en imtiyazlı makamı sayılan politbüro daimi üyesi olan ve görevde olduğu sırada "Güvenlik Çarı" olarak anılan Cou, hakkında yolsuzluk soruşturması açılan en üst düzeydeki ilk kişi.

    Şinhua ajansı, Tiencin kentindeki Yüksek Halk Savcılığı'nın, Cou ile ilgili soruşturma dosyasını kentteki Orta Halk Mahkemesi'ne sunduğunu duyurdu.

    Temmuz ayında hakkında soruşturma başlatılan Cou, aralık ayında Çin Komünist Partisi'nden (ÇKP) ihraç edilmişti.

    Görevde olduğu dönemde istihbarat, içişleri ve yargıdan sorumlu olması nedeniyle "Güvenlik Çarı" olarak nitelenen ve geniş yetkilere sahip olan Cou'ya, akrabaları ve yakın arkadaşlarına maddi menfaat sağlamak için gücünü kullanarak devleti zarara uğratmanın yanı sıra siyasi rakiplerini dinleme, şantaj ve darbe suçlamaları da yöneltilmişti.

    Soruşturma raporunda Cou'nun, partinin siyasi, örgütsel ve gizlilik disiplinini ciddi şekilde ihlal ettiği, devlet sırlarını sızdırdığı, rüşvet aldığı ve eşini aldattığı belirtiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin savaş gemileri Aden Limanı'na yanaştı

    Ülke tarihindeki en imtiyazlı makamın sahibi

    Cou, Çin tarihinde ülkedeki en imtiyazlı makam sayılan politbüro daimi üyeliği konumunda bulunurken ya da emekliyken yolsuzluk suçlamasıyla hakkında soruşturma açılan ilk kişi olmuştu.

    Ulusal Petrol Şirketi yönetcileri hakkında da soruşturma

    ÇKP'nin Merkezi Disiplin ve Denetleme Komisyonu (CCDI) üyesi ve Çin Ulusal Açıkdeniz Petrol Şirketi'nin (CNOOC) eski genel müdür yardımcısı Vu Cınfang'a da soruşturma açıldı. Cınfang, geçen ay Çin Ulusal Petrol Şirketi'nin (CNPC) üst düzey yetkililerinden Liao Yongyüen hakkında yürütülen soruşturmada "ciddi disiplin ihlali" yapmakla suçlanıyor.

    Çin'deki su kirliliği giderek artıyor

    Petrol şirketleri inceleme altında

    Çin'de geçen ay petrol şirketlerini kapsayan soruşturmalar başlatılmış ve eski politbüro üyelerini de kapsayan çok sayıda isim soruşturmaya dahil edilmişti. CNPC'nin eski üst düzey yöneticilerinden Vang Yong ile başlayan yolsuzluk soruşturmasının ardından aynı şirkette üst düzey yöneticilik görevinde bulunan eski politbüro daimi üyesi Cou Yongkang ve CNPC'den sonra Kamu Varlıkları Denetim ve Yönetim Komisyonu Başkanlığı görevine atanan Ciang Ciemin ile Liao Yongyüen'in, CNPC şirketi yönetiminde bulunmuş ÇKP üyesi dördüncü kişi olduğu ifade edilmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sinopec, CNPC ve CNOOC ülkenin dev petrol şirketleri olarak bilinmesinin yanı sıra 2014 Eylül ayında açıklanan Çin'in en büyük 500 şirketi listesinde sırasıyla birinci, ikinci ve onuncu olmuştu.

    Eski ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan için tutuklama talebi

    Bülent Arınç'tan önemli açıklamalar

    Hâkim Köse'den isyan: "Odasının altında eylem yapsak, savcı belki kurtulurdu"

     

     

     

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow