hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan: "Haşim Kılıç bu konuşmanın altından kalkamayacak"

    Erdoğan: Haşim Kılıç bu konuşmanın altından kalkamayacak
    expand

    Başbakan Erdoğan, yerel seçimlerin ardından yabancı basına ilk kez kapsamlı bir röportaj verdi. PBS kanalının deneyimli televizyoncusu Charlie Rose'a konuşan Erdoğan, ABD'nin Fethullah Gülen'i iade etmesine dair beklentisini de ilk kez açıkça dile getirdi, "ABD en azından sınırdışı etmeli" dedi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın konuşmasını da değerlendiren Erdoğan, "Bu konuşmanın altından ömür boyunca kalkamayacak" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Erdoğan yerel seçimlerin ardından yabancı basına ilk röportajını Amerikan PBS kanalının deneyimli televizyoncusu Charlie Rose'a verdi.

    ABD'nin Fethullah Gülen'i iade etmesine dair beklentisini ilk kez açıkça dile getirdi, "ABD en azından sınırdışı etmeli" dedi.

    Erdoğan, "Benim ofisime böcek yerleştirmişler. Bakanları dinlemişler. Bunları dinleyen insanların vatanseverliğinden bahsedebilir misiniz. Bunu örgüt olarak görüyorum. Bizim model ortağımızdan beklentilerimiz var. Bunları sınır dışı etmesi. Ben amerika'nın kendi güvenliğini tehdit eden birileri olursa ne yaparsam, stratejik ortağımız da bizim ulusal güvenliğimizi ilgilendiren bir konuda onu yapmalı" dedi.

    Başbakan, "ABD Gülen'i iade edecek midir?" sorusuna, "Ümit ediyorum. En azından sınır dışı etmeliler" yanıtını verdi.

    Haşim Kılıç için sert açıklama

    Başbakan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın sert konuşmasını da değerlendirdi:

    "Biz Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara uyarız ama eleştirimizi de yaparız. Öyle kararlar veriyorlar ki hukuki değil, politik. Yargının kararlarıyla konuşması gerekir. Ama cuma günü bir konuşma yaptı, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, Başbakan Yardımcısı orada. Herkese ders verdi. Bugünkü konuşma benim üzülerek dinlediğim bir konuşmaydı. Bu konuşmanın altından da sayın Başkan ömrü boyunca kurtulamayacak."

    Twitter konusu

    Başbakan Twitter konusunda da, "Kurallara uysun, yoksa gidin deriz" diye konuştu.

    Erdoğan, "Twitter'ın burada bir ofisi yok. Amerikan şirketi. Bazı hesaplardan hakaretler ediliyor. Ama bu hesaplar kapatılmıyor. Kapatılmadığı gibi diyelim anayasa mahkemesi devreye giriyor, hukuku çiğniyor. İç yollar tükenmeden bir defa anayasa mahkemesi buna bakamaz.Twitter bir defa herkesin özgürlük alanına uymak zorunda. Ofis açmak zorunda. Twitter ABD'de vergi ödüyor mu? O zaman benim ülkemde de ödemek zorunda. Eğer mahkeme kararlarını uymazlarsa kapatırız. Gidin deriz" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD ile ilişkiler

    ABD ile ilişkiler de soruldu Başbakan'a, Başkan Obama ile sık görüşmediği hatırlatıldı. Başbakan, "Obama ile 1.5 ay önce görüşmemiz oldu. Eskisi kadar sık konuşmuyoruz ama dışişleri bakanlarımız birbirlerini daha çok görüyorlar" diye yanıt verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow