hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Esad rejimi ve muhaliflerin yüz yüze ilk görüşmeleri yarım saat sürdü

    Esad rejimi ve muhaliflerin yüz yüze ilk görüşmeleri yarım saat sürdü
    expand

    Suriye krizinin çözümü için İsviçre'nin Cenevre kentinde Esad rejimi ve muhalefetin temsilcileri ilk kez yüz yüze geldi. Savaşın başlamasından 2,5 yıl sonra aynı masaya oturan tarafların ilk görüşmesi 30 dakika sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cenevre-2 Konferansı'na ev sahipliği yapan kentteki Birleşmiş Milletler (BM) ofisinde gerçekleşen ve Suriyeli tarafları aynı odada yüz yüze getiren toplantıların ilki sona erdi.

    Anadolu Ajansı, yaklaşık 30 dakika süren ilk görüşmede tarafların konuşma yapmadığını, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi'nin heyetlere hitap ettiğini bildirdi. U şeklindeki bir masa etrafında toplanan Suriyeli heyetlerin karşılıklı oturduğu, masanın diğer kenarında da İbrahimi ve diğer BM yetkililerinin bulunduğu belirtildi.

    Taraflar, bugün TSİ 17.00'da tekrar toplanmak üzere mutabakata vardı. Taraflar bu toplantıda aynı odada bulunacak ancak birbirleriyle konuşmayacak. Heyetler İbrahimi aracılığıyla iletişimde olacak.

    Cenevre-1 ele alındı

    İlk toplantının sona ermesinin ardından Suriyeli Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) heyetinden Enes el-Abde, gazetecilere toplantı hakkında bilgi verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Abde, İbrahimi'nin yaklaşık 30 dakika boyunca konuştuğunu ve konuşmasında bu görüşmelerin temelinin Cenevre-1 Bildirisi'nde kabul edilen ilkeler olduğunu söylediğini belirtti. Abde, "İbrahimi ayrıca şunu açıkça ortaya koydu. Bu konferans ve bu müzakereler siyasidir. Bunun amacı Cenevre-1'i uygulamaktır. Ayrıca Suriye halkının acılarını dindirmek gerektiğini vurguladı. Bugün ve yarın iki heyet arasında güven artırmayı sağlayacak tedbirleri konuşacağız" dedi.

    Cenevre-1 Bildirisi'nin en önemli unsurunu, tarafların "karşılıklı rızası temelinde tam icra yetkisine sahip bir geçiş yönetiminin kurulması" oluşturuyor. Bugünkü toplantıda ayrıca, bazı bölgeleri kuşatma altında olan Humus'taki insani durumun ele alınabileceği, yerel bir ateşkes sağlanması ve insani yardımların geçişi hakkında ilerleme sağlanabilirse, benzer durumdaki diğer bölgeler için de görüşülebileceği ifade edilmişti.

    Tarafların ilk kez "aynı odada" bir araya geleceğini dün BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi açıklamıştı. İbrahimi, her iki tarafla ayrı ayrı bir araya geldikten sonra düzenlediği basın toplantısında, görüşmelerin gelecek hafta sonuna kadar süreceğini ve Cenevre-1'de alınan kararlar temelinde gerçekleşeceğini, "bunu tarafların çok iyi anladığını" ifade etmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Cenevre-1 konusunda mutabakat yok"

    Suriye resmi haber ajansı SANA'da yer alan bir habere göre ise Cenevre-2 Konferansı'nda Esad rejimini temsil eden heyet, görüşmelerde önce Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ile Cenevre-1 anlaşması temelinde mutabakata varıldığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını açıkladı.


    Haberde, "Cenevre-1 Konferansı'nda alınan kararların temel alınarak şekillendirilmiş bir anlaşmanın söz konusu olmadığı" belirtildi.

    Suriye'de Mart 2011'den bu yana süren olaylarda yaklaşık 150 bin kişinin hayatını kaybettiği, 9 milyon kişinin evsiz kaldığı tahmin ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow