hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eski ABD Başkanlarından Carter, kanser olduğunu açıkladı

    Eski ABD Başkanlarından Carter, kanser olduğunu açıkladı
    expand

    Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Jimmy Carter, kanser hastası olduğunu açıkladı. Türkiye'de 12 Eylül gerçekleştiğinde ABD Başkanı olan Carter, darbenin bir diplomat tarafından, "Bizim çocuklar işi başardı" diye haber verildiği ileri sürülen kişiydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Carter, yazılı açıklamasında, kısa süre önce karaciğer ameliyatı olduğunu, ardından kanser teşhisi konulduğunu belirtti. Eski başkanın Georgia eyaletindeki bir hastanede tedavi göreceği ifade edildi. 90 yaşındaki Carter, 1977'den 1981'e kadar ABD başkanlığını yürütmüştü.

    Carter'ın başkanlığı sırasında petrol krizi yaşandı, enflasyon oranı tarihin en yüksek değerlerinden birine ulaştı. Sovyetler Birliği Afganistan'ı işgal etti. İran'da Şah rejimini yıkan İslam devrimi gerçekleşti. Hemen ardından da ABD'nin Tahran'daki elçiği işgal edildi ve elçilik çalışanları 444 gün rehin alındı. Bu durum Carter'ın başkanlığının son günlerine kadar sürdü ve rehinelerin serbest bırakılmasındaki başarısızlığı 1980 yılındaki başkanlık seçimlerini Ronald Reagan'ın kazanmasında büyük rol oynadı.

    Kenan Evren öldü

    "Bizim çocuklar işi başardı"

    Türkiye'de 12 Eylül askeri darbesi gerçekleştiğinde de Carter ABD Başkanıydı. ABD'nin bu darbedeki rolü kapsamında gündeme gelen, "Bizim çocuklar işi başardı" bir diplomatın darbeyi haber verdiği ileri sürülen kişi de Carter'dı. Askeri darbenin arka planına ilişkin bu iddia, gazeteci Mehmet Ali Birand'ın 12 Eylül'ü anlattığı kitabında gündeme getirilmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin karanlığı: 12 Eylül askeri darbesi

    Carter Mektubu

    Carter, Türkiye'de ayrıca 12 Eylül askeri darbesinin hemen ardından cuntanın lideri Kenan Evren'e yolladığı mektupla da biliniyor. Carter Mektubu olarak bilinen bu girişimle, ABD Başkanı, Yunanistan'ın NATO'ya geri dönmesi için cuntanın onay vermesini istemiş, Evren'in bu talebi kabul etmesiyle de Yunanistan, NATO'ya dönmüştü.

    Başkan olduğu yıllarda kendi adıyla anılan Carter Doktrininin de geliştirildiği Jimmy Carter, Sovyetler Birliği ile devam eden hegemonya mücadelesi ve Ortadoğu'da petrol bölgelerini ve taşınma yollarını kontrol altına almak için İran Körfezi'ni, ABD için hayati önemde ilan etmişti. Bu nedenle de dışarıdan gelecek müdahaleleri önlemek amacıyla, daha sonra 1991, 1998 ve 2003'te Irak'ın işgalinde rol oynayacak CENTCOM'a dönüşecek olan Acil Müdahale Ortak Görev Gücü'nü kurmuştu.

    Nobel Barış Ödülü verildi

    Başkanlığından sonra kurduğu Carter Center Vakfı ile insani yardım faaliyetlerine ağırlık veren Carter, 2002 yılında "uluslararası sorunlara barışçıl çözüm bulma, demokrasiyi ve insan haklarını savunma ve sosyal ve ekonomik kalkınma yönündeki çabaları" nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow