hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İlerleme Raporu'nda "çözüm süreci" vurgusu

    İlerleme Raporunda çözüm süreci vurgusu
    expand

    Avrupa Birliği, Türkiye'nin 2014 İlerleme Raporu'nu açıkladı. Raporda çözüm sürecine vurgu yapıldı. Son bir yılda Türkiye'nin bazı alanlarda ilerleme kaydettiği düşünülse de, "yargının bağımsızlığı, yolsuzlukla mücadele, basın özgürlüğü gibi konulardaki endişelere de dikkat çekildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporda, sivil-asker ilişkileri bağlamında "Genelkurmay, çözüm sürecine ilişkin tek istisna dışında yetkisini aşarak siyasi konularda yorum yapmaktan imtina etti" değerlendirmesi yer aldı.

    "Genel olarak ordu üzerinde sivil denetim sabit kaldı, istihbarat servisinin sivil denetiminde ilerleme kaydedilmedi" denildi.

    Türkiye'deki yargı sistemi hakkında, "HSYK yasasındaki değişiklikler ve sonrasında yargıç ve savcılara yönelik görevden almalar, yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve kuvvetler ayrılığı konusunda ciddi endişelere neden oldu" ifadeleri kullanıldı.

    Raporda 17 Aralık operasyonu da yer aldı.

    Hükümetin suçlamaları, "devlet içinde gülen hareketi tarafından kontrol edilen bir paralel yapının yargı darbesi girişimi" olarak nitelendirdiği belirtildi.

    Hükümetin ithamlara verdiği yanıtın yargının bağımsızlığına karışma anlamına gelen ciddi endişeye neden olduğu vurgulandı.

    Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin düzenli bir şekilde gerçekleştiği ancak kampanya döneminde, devlet kaynaklarının başbakanın yararına kullanıldığı ve medyanın yetersiz tarafsızlığı konularında endişelere neden olduğu vurgusu yapıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow