hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Independent da Erdoğan'ın yeni binasını yazdı

    Independent da Erdoğanın yeni binasını yazdı
    expand

    Yeni Cumhurbaşkanlığı binası dış basının gündeminde yer almaya devam ediyor. İngiliz Independent gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı "yeni sultan" olarak nitelediği haberinde, yeni sarayın Tük vergi mükellefine 400 milyon sterline mal olduğunu yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adam Whitnall imzalı yazıda, Erdoğan'ın 12 yıllık başbakanlığının ardından Türkiye'nin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak daha önce hiç olmadığı kadar "sultan" gibi davranmakla suçlandığı anlatıldı.

    Erdoğan'ın kendisine Beyaz Saray ya da Buckingham Sarayı'ndan daha büyük bir saray yaptırttığının açıklanmasıyla bu iddiaların daha da güçlü hale geldiğinin ifade edildiği yazıda, yeni sarayın 144 bin metre karelik bir alanı kaplayıp yaklaşık 400 milyon pounda mal olduğuna dikkat çekildi.

    Whitnall yazısında şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'nin Hürriyet gazetesinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in saray için kamu hazinesinden 1.37 milyar liralık yeni bütçenin büyük bir bölümünün hali hazırda harcandığı şeklindeki sözlerine yer verdi. Önümüzdeki yıl Ak Saray, ya da Beyaz Saray için Türk vergi mükellefine 85 milyon poundluk bir fatura daha çıkarılacak."

    Çankaya'da 91 yıllık gelenek sona eriyor

    Sarayın 1000 odası, gelişmiş güvenlik sistemleri, banyolarının "hesapsızca" kullanılmış mermerler ve ipek duvar kağıtlarıya kaplı olduğuna dair haberler bulunduğunu belirten Whitnall, sarayın Fransa'daki Versailles Sarayı'ndan bile daha büyük olduğunu ifade ederek, "Sarayın Erdoğan tarafından kullanılması üzerine daha küçük olan Çankaya'da Başbakan Ahmet Davutoğlu oturacak" diye yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Whitnall ayrıca büyük maliyetinin yanı sıra, yeni konutun özellikle doğal koruma alanında inşa edilmiş olması nedeniyle de tartışmalı olduğuna dikkat çekti.

    Alman basınında da Cumhurbaşkanlığı konutu

    Alman Die Welt Gazetesi, yapılan harcamaları gündeme getirdiği haberini, ''Erdoğan'ın Türklere maliyeti 1 milyar dolar'' başlığıyla verdi. Başlangıçta 250 milyon dolar olarak açıklanan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyetinin ikiye katlandığını ve saray için yapılacak toplam harcamanın 615 milyon doları bulacağını hatırlatan Die Welt, haberinde şu ifadelere yer verdi: ''Cumhurbaşkanlığı sarayının maliyeti 615 milyon dolar. Buna ilaveten Cumhurbaşkanlığı harcamaları için 178 milyon dolar bütçe öngörülmüş durumda. Ayrıca yeni alınan Airbus A330-200 tipi uçak için de 185 milyon dolar harcandı. Bunların toplamı 978 milyon dolar ediyor. Boğazda ve Ege'de Cumhurbaşkanlığı için ayrılan köşklerin tadilatı buna dahil değil. Ancak belli olan şu ki, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı görevine başlamasının maliyeti bir milyar dolar. Bilgi için hatırlatacak olursak, ülkenin 2013 yılı bütçe açığı resmi rakamlara göre 8 milyar dolar civarında.''

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın en iyi eğitim sistemi hangi ülkelerde?

    Arınç'tan Cumhurbaşkanlığı binası açıklaması

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow