hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Irak Başbakanı İbadi Ankara'da

    Irak Başbakanı İbadi Ankarada
    expand

    Irak Başbakanı Haydar İbadi, Başbakan Davutoğlu'nun davetlisi olarak Türkiye'ye geldi. İbadi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Davutoğlu ile görüştü, enerji ve güvenlik konuları ele alındı. İbadi ile ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, IŞİD ile mücadele konusunda mesajlar verdi ve "Gerek Irak, gerekse Suriye'de hiçbir yabancı savaşçı olmaması lazım" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Irak Başbakanı Haydar İbadi, Irak Havayolları'na ait uçak ile Ankara'ya geldi. Irak Başbakanı İbadi ile beraberindeki heyeti Esenboğa Havalimanı'ndaki şeref salonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak'ın Ankara Büyükelçisi Talal Cemil Salih Hasan el-Ubeydi ve diğer yetkililer karşıladı.

     Anıtkabir'e gitti

    İbadi'nin Ankara'da ilk durağı Anıtkabir'di. Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan İbadi, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Irak Başbakanı İbadi, deftere şunları yazdı:

    "Irak, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün modern Türkiye'nin önde gelen şahsiyetlerinden biri olduğunu, komşu ve kardeş Türkiye'nin modern tarihine büyük etkisini idrak ediyor. Türkiye, siyasi, ekonomik ve sanayi alanlarında büyük ilerleme ve gelişme kaydetti. Biz de iki Müslüman ülke olan Türkiye ve Irak'ın ilişkilerinin daha da güçlenmesini arzu ediyoruz. Bu da iki kardeş ülke halkının çıkarına olacaktır."

    Cemil Çiçek ile görüştü: "DEAŞ, PKK hepsi terör örgütü"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Irak Başbakanı İbadi ve beraberindeki heyet, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü. Çiçek heyet ile görüşmesinde terör konusunda iki ülkenin işbirliği yapılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Bölgemiz terör örgütlerinin yuvalandığı, eylem koyduğu bir bölge. PKK 30 yıldan beri bizim bakımımızdan, terör örgütlerinden birisidir. Şimdi DEAŞ adıyla anılan bir örgüt, buna benzer başkaları, bizim açımızdan farketmiyor, hepsi terör örgütüdür. Bunlar insanlığa karşı suç işliyorlar. Uluslararası toplumun terör örgütleri konusunda yeterli bir işbirliği maalesef yok. Bu işbirliği şimdi gerçekleşmezse, yarın buna yenileri eklenebilir. Örgütlerin ismi önemli değil, hepsi terör örgütüdür. İşbirliği yapmamız gereken en önemli konuların başında bu geliyor."

    Çukurova Üniversitesi karıştı!

    Irak Başbakanı İbadi de parlamento alanında yapacakları işbirliğinin, iki ülke ilişkilerini güçlendireceğini, Türkiye ile bir çok alanda daha fazla işbirliği yapılmasını istediklerini söyledi. El İbadi, işbirliği yapılacak alanların başında, bölgede çok önemli yer tutan terör ve teröre karşı mücadeledeki askeri işbirliği olduğunu belirtti. İbadi, IŞİD'in Suriye topraklarından Irak'a geldiğini, Irak'ın IŞİD'e karşı mücadelede çok büyük fedakarlıklar yaptığını, çok sayıda kurban verdiklerini ve altyapılarının büyük zarara uğradığını ifade ederek, iki ülkenin işbirliği yapması gereken ikinci konunun petrol olduğunu kaydetti. Petrolün Irak bütçesinin yüzde 90'ını teşkil ettiğini dile getiren İbadi, "Bu konuda komşumuz Türkiye ile işbirliği yapmamız bizim için çok önemli" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Katar Emirinden İsrail ordusuna 2,5 milyon Euro bağış

    İbadi daha sonra mevkidaşı Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı İbadi'yi askeri törenle karşıladı. Başbakanlık Merkez Binası önünde düzenlenen karşılama töreni, iki ülkenin milli marşlarının çalınmasıyla başladı. Irak Başbakanı İbadi, Başbakan Davutoğlu eşliğinde, tören mangasını "Merhaba asker" diyerek selamladı.

    Davutoğlu ve İbadi, törende yer alan Iraklı ve Türk heyetleri tanıtmalarının ardından, Başbakanlık Binası merdivenleri önünde, tokalaşarak gazetecilere poz verdi. İki lider, törenin ardından baş başa görüşmeye geçti.

    Törende, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay ve diğer ilgililer de hazır bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısına katıldılar

    Başbakan Ahmet Davutoğlu ve mevkidaşı Haydar İbadi, ikincisi düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi oturumuna katıldı ve ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda iki madde ön plana çıktı. Bunlardan ilki, iki ülke arasındaki enerji işbirliği yani Türkiye üzerinden petrol ticareti oldu. Masadaki bir diğer başlık ise Irak'ta devam eden IŞİD tehdidine karşı atılacak adımlar oldu. Ortak istihbarat ve bilgi paylaşımı, sınır güvenliği, peşmergenin eğitimi konuları ele alındı.

    Davutoğlu: "Suriye'de hiçbir yabancı savaşçı olmaması lazım"

    Davutoğlu ve İbadi düzenledikleri ortak basın toplantısında IŞİD'e karşı mücadeleye ve sınır güvenliğine ilişkin mesajlar verdi. Davutoğlu toplantıda, "Iraklı güvenlik birimleriyle görüşmeler sürüyor. Her türlü yardıma hazırız. Gerek Irak gerekse Suriye'de hiçbir yabancı savaşçı olmaması lazım. Suriye dışarıdan gelen yabancılara kapatılmalı. Suriye Suriye halkına, Irak Irak halkına aittir. Hİçbir yabancı güç bu ülkelerde olmamalıdır. Türkiye yabancı savaşçılar konusunda ilkesel bir tutuma sahiptir ve her türlü yardıma da hazırdır" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbadi: "Mezhep çatışmasına karşıyız"

    Irak Başbakanı Haydar İbadi, ise şunları söyledi:

    "IŞİD, sadece Irak'ın değil bütün bölgenin güvenliğini tehdit etmektedir. Sayın Başbakan bu konuda yardıma hazır olduklarını söyledi. Güçlerimizi seferber etmeliyiz. IŞİD'in geçişinin kolaylaştırılması zaten mümkün değil. Türkiye savaşçıların sınırdan geçmesine izin vermemekte ancak bazı savaşçılar kimlikleri bilinmediği için geçebilmektedir. Bu nedenle işbirliği ihtiyaç duyuyoruz. Ne Türkiye ne Irak tarafından sınırlarımızdan savaşçıların geçmesi kabul edilebilir değildir. Mezhep çatışmasına karşıyız. Suriye'de de bu tür çatışmalara karşıyız. Her ülkede azınlıklar, mezhep grupları var. Bu konularda işbirliği yapmalıyız, güvenlik ve istihbarat işbirliği de yapmalıyız."

     

    İbadi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşecek.

    Bayık: "Erdoğan barış konusunda ciddi değil"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow