hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Irak'ta 30 binden fazla İran askeri var"

    Irakta 30 binden fazla İran askeri var
    expand

    Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu'nun KDP'li sekreteri Şahevan Abdullah, Irak'ta, 30 binden fazla İran askeri olduğunu iddia etti ve "Bunun için Irak Parlamentosu'nun onayı alınmadı. Bu, kanunsuzca yapılan bir uygulamadır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) mensubu milletvekili Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak'ta, 30 binden fazla İran askeri var. Ancak bunun için Irak Parlamentosu'nun onayı alınmadı. Bu, kanunsuzca yapılan bir uygulamadır. Bağdat hükümeti ise İran'ın, Irak'taki askeri varlığına göz yummakla kalıyor" dedi.

    Tahran'daki yöneticilerin, İran'ın Irak'taki askeri varlığını reddettiği yönündeki açıklamalarını gerçekçi bulmadığını anlatan Abdullah, "Elimde bu açıklamaların doğru olmadığına dair belgeler var. Şii dini mercii Ali Sistani'nin açıklamasından sonra binlerce İranlı, savaşmak için Irak'a geldi. İranlı askerlerin bir kısmı Heşdi Şabi'nin içinde diğerleri ise sivil olarak çatışmalarda yer alıyor. Askeri uzman olarak Irak ordusuna destek veren subaylar da var" diye konuştu.

    Abdullah, ağırlıklı olarak Tikrit ve Samarra ile Diyala'nın Celavle ve Sadiye kasabalarında bulunan İran askerlerinin varlığını defalarca Parlamento'nun gündemine getirdiğini ancak bir netice alamadığını sözlerine ekledi.

    Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi'nin liderliğini yaptığı Sünni Muttahidun Bloku Musul Milletvekili Ahmet Medlul ise "Herhangi bir bölge ülkesinin, Irak'taki askeri varlığını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. İran'ın, Irak'a asker göndermesini doğru bulmuyoruz. Çünkü bunun olumsuz sonuçlara yol açacağından endişeliyiz. İranlı komutanların DAEŞ ile çıkan çatışmalarda öldürüldüğü haberlerini alıyoruz. İran'ın, Irak'taki askeri varlığı uluslararası sözleşmelere aykırıdır, kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleymani'nin Tikrit operasyonundaki fotoğrafları basına servis edilmişti. İranlı subaylar, Sadık Yari ve Mehdi Nevruzi de DAEŞ ile çıkan çatışmalarda hayatını kaybetmiş, iki komutan için İran'da cenaze törenleri düzenlenmişti. Ancak İranlı yetkililer, askerlerinin Irak'taki varlığını resmi olarak kabul etmiyor.

    İzmit Köprüsü'nde halatın kopması nedeniyle Japon mühendis intihar etti

    HDP Ali Babacan için yeniden gensoru önergesi verdi

    AK Parti'nin Nevruz reklamına yasak geldi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow