hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    IŞİD'den kadınlara 'sünnet' fetvası

    IŞİDden kadınlara sünnet fetvası
    expand

    Irak'ta IŞİD ilerleyişi sürerken kadınlar hedefte. Örgütün ele geçirdiği bölgelerde kadın sünneti için fetva verdiği öne sürüldü, Birleşmiş Milletler durumdan "büyük endişe" duyduğunu belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Radikal İslami IŞİD örgütü, Irak’ta elinde tuttuğu bölgelerde yaşayan kadınlara sünnet zorunluluğu getirdi. 

    IŞİD'in verdiği öne sürülen fetvada 49 yaşına kadar olan bütün kız çocuğu ve kadınların sünnet edileceği yazıyor. Birleşmiş Milletler sözcüsü, haberden endişe duyduklarını, engellemek için önlem alınması gerektiğini açıkladı.

    Ancak fetvayla ilgili tartışma sürüyor. Bir iddiaya göre fetva 1 sene önce verilmiş. Bu iddianın dayandığı nokta da fetvada örgütün isim değişikliğine gitmeden önceki halinin yer alması.

    KADIN SÜNNETİ NEDİR? NASIL UYGULANIR? UYGULAYAN ÜLKELER HANGİLERİ?

    İslam dininde herhangi bir karşılığı olmayan kadın sünneti, daha çok eski geleneklere dayanıyor. Daha çok Afrika ülkelerinde görülen bu gelenek, Irak'ta bazı bölgelerde daha önce görülmüştü. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde sünnet edilmiş kadınların sayısının 130 milyonu aştığı tahmin ediliyor. Dünya çapında her yıl yaklaşık üç milyon genç kız ve kadın risk altında bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow