hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    IŞİD'e karşı uçaklar nerelerden havalanıyor?

    IŞİDe karşı uçaklar nerelerden havalanıyor
    expand

    Türkiye, ABD ile vardığı İncirlik Mutabatı sonrası, IŞİD'e karşı mücadelede koalisyonda daha aktif rol alacak. Peki, Koalisyon'da son durum ne? Hangi ülke nerelerde koalisyona destek veriyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2014 yılının ikinci yarısında IŞİD'in Kuzey Irak'ta Erbil'e dayanmasının ve ABD vatandaşlarını babarbarca öldürerek videolarını yayınlamasının ardından, bölgede 30 ülkenin katılımıyla IŞİD'e karşı koalisyon gücü kuruldu. Gücün askeri ayağının başını ABD çekiyor.

    Hava operasyonları ile hem Suriye'de hem de Irak'ta IŞİD mevzileri vuruluyor. Sadece ABD bu kapsamda bugüne kadar toplam 7 bin 655 IŞİD hedefini imha etti.

    IŞİD'e karşı koalisyonda yer alan ülkeler de IRAK'ta operasyon yapanlar ile Suriye'de operasyon yapanlar olarak ikiye ayrılmış durumda.

    IŞİD'le mücadelede kritik gelişme!

    Irak'ta IŞİD'e karşı mücadele yürüten ülkeler, Avusturya, Belçika, Fransa, Danimarka, Almanya, İtalya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz ve İspanya.

    Suriye'de ise IŞİD'e karşı yapılan operasyonlar daha çok Arap ülkeleri ile yürütülüyor. Bu kapsamda Suriye'de, Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden operasyonlar gerçekleştiriliyor.

    Hem Irak'ta hem de Suriye'de Işid'e karşı operasyon yürütenler ise, ABD, İngiltere, Kanada, Ürdün ve Fas.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şehit Yalçın operasyonunun ilk görüntüleri yayınlandı

    Peki koalisyon IŞİD'e karşı hava operasyonları için hangi hava üslerini kullanıyor? Koalisyon bunun için 8 hava üssünden havalanıp IŞİD mevzilerini vuruyor. Birleşik Arap Emirliklerindeki El Defre, Katar'daki El Udeyd, Basra Körfezinde demirleyen USS George Washington uçak gemisi, Ürdün'deki Muvaffak Salti ile Irak'taki Habbaniye, Ayn el Esad, Erbil ve Dohuk üsleri kullanılıyor.

    Türkiye'de İncirlik, Diyarbakır, Malatya ve Batman üslerinin de açılmasıyla bu sayı 12'ye çıkacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow