hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    IŞİD'in önlenemez ilerleyişi!

    IŞİDin önlenemez ilerleyişi
    expand

    Irak Şam İslam Devleti örgütü IŞİD, Irak'taki ilerleyişini Suriye ve Ürdün sınırı yakınlarında sürdürüyor. Suriye sınırındaki El Kaim'in ardından Anbar vilayetine bağlı 3 ilçenin kontrolü IŞİD'de. Örgüt son olarak El Velid sınırını da ele geçirdi. Bu, 2 gün içinde örgütün eline geçen ikinci önemli sınır kapısı. Bu hamlelerle Irak Ordusu batı sınırında kontrolü kaybetmiş oluyor. Aynı zamanda Ürdün sınır kapısı da Sünni aşiretlerin elinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriye ve Ürdün sınırları, Irak Şam İslam Devleti IŞİD'in yeni hedefleri. Ocak ayında Maliki yönetiminin operasyonla militanları püskürtmeye çalıştığı Anbar vilayeti de IŞİD kontrolüne geçen yerlerden.

    IŞİD, Anbar'ın Ana, Rava ve Rutba bölgelerini de ele geçirdi. Anbar'ın yüzde 90'ı örgütün kontrolünde.

    Anbar, başkent Bağdat'tan Suriye ve Ürdün'e giden kesişim yolu üzerinde. Irak Ordusu Anbar'a bağlı Anah, Rava ve Rutba'dan çekilince, IŞİD kısa sürede ilçelere girerek kontrolü tamamen ele geçirdi.

    Rutba, Ürdün sınırının yaklaşık 150 kilometre doğusunda.

    Anah bölgesi Fırat nehrinin kıyısında, IŞİD'in cumartesi günü ele geçirdiği Suriye sınırındaki El Kaim kapısını başkent Bağdat'a bağlayan yol üzerinde.

    Ravah kasabası ise, Fırat nehri üzerindeki hadise barajı yakınlarında. Barajın zarar görmesi durumunda Irak'ın elektrik kapasitesinini zarar görme riski var.

    Ve Suriye sınırındaki bir başka sınır kapısı El Velid. IŞİD'in elindeki Rutba'nın batısında.

    Militanlar o noktaya iki araçla geldiler, havaya ateş açtılar. Sınırda görevli Iraklı yetkililer kaçtı. O sınır kapısı da örgütün eline geçti.

    El Velid, El Kaim'den sonra 2 gün içinde IŞİD'in eline geçen ikinci stratejik sınır kapısı.

    Sınırdaki bu kentlerin ele geçirilmesi IŞİD için çok önemli bir kazanım. Örgüt bu sayede silahlarını ve diğer malzemelerini farklı savaş alanlarına taşıyabilecek.

    IŞİD El Anbar vilayetindeki son ilerleyişine başlamadan önce de hakimiyet kurmaya başlamıştı.

    Ocak ayından beri Felluce ve Ramadi'nin yarısında kontrol onlarda. Ve ülkenin kuzeyindeki Telafer kenti. Kentte stratejik önemdeki havaalanı da militanların eline geçti. Bu Bağdat yönetimi için bir darbe.

    Irak kaynaklarına göre, o havaalanı, Maliki yönetiminin Musul'u geri almak için düzenlenebilecek hava saldırılarında üs olarak kullanılacaktı.

    Gazetecinin yargılandığı davada "Valinin 'g.tü" savunması

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow