hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte ABD'nin yeni dış politika vizyonu...

    İşte ABDnin yeni dış politika vizyonu...
    expand

    Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni dış politika vizyonu açıklandı. Başkan Obama'nın konuşması Suriye ağırlıklıydı. Beklendiği gibi, Suriye'de ılımlı muhalefete desteği artıracaklarını ve Türkiye dahil Suriye'nin komşularına yardımı güçlendireceklerini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan Başkanı Barack Obama, West Point Askeri Akademisi'nin mezuniyet töreninde Amerika'nın dış politika vizyonunu açıkladı.

    Konuşmaya Suriye'deki iç savaş damgasını vurdu. Beklendiği üzere Amerikan başkanından Suriye'deki ılımlı muhalefete destek sözü geldi:

    "Kongre'yle beraber Suriye muhalefetine desteği artırıyoruz. Yardım edeceğimiz gruplar teröristlere ve vahşi bir diktatöre. En iyi alternatifi teşkil edenler olacak."

    Amerikan Başkanı, desteği detaylandırmadı ancak kaynaklar, Özgür Suriye Ordusu gibi ılımlı isyancıların eğitilmesi için başlatılacak resmi bir programa kapının aralandığı yorumunu yapıyor.

    Suriye'deki iç savaşla ilgili Türkiye'ye de destek mesajı verdi Obama. Amerikan Başkanı'ndan Türkiye dahil olmak üzere Suriye'nin komşularına yardım sözü geldi:

    "Bugünden itibaren Suriye'nin komşularına desteği artırıyoruz. Ürdün, Lübnan, Türkiye, Irak. Bu ülkeler mültecilere ev sahipliği yapıyorlar. Ve Suriye sınırlarında teröristlerle mücadele ediyorlar."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuşmada Obama'nın üzerinde durduğu bir diğer önemli konu terörle mücadele oldu.

    Amerika'ya en büyük tehdidin artık doğrudan El Kaide yönetiminden değil, özerk El Kaide hücreleri ve aşırı uçlardan geldiğini belirtti.

    Bu örgütlerle mücadele için müttefik ülkelere 5 milyar dolarlık yardım fonu ayıracaklarını açıkladı:

    "Kongreye 5 milyar dolarlık terörle mücadelede ortaklık fonunu desteklemeyi öneriyorum. Bu fon cephedeki müttefik ülkeleri eğitmek, kapasite artırmak ve kolaylaştırıcı rol oynamamamızı sağlayacak."

    Obama, bu fonun işleviyle ilgili Yemen'den Somali'ye Avrupa'dan Libya ve Mali'ye geniş bir coğrafyayı işaret etti.

    Ukrayna krizi de Amerikan Başkanı'nın konuşmasında yer aldı. Soğuk savaşın geride kaldığını, Amerika'nın önderliğinde dünya kamuoyunun Rusya'yı tecrit ettiğini söyledi, Amerikan Başkanı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow