hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte Irak Şam İslam Devleti'nin başındaki isim

    İşte Irak Şam İslam Devletinin başındaki isim
    expand

    Ebu Bekir El Bağdadi, tüm dünyanın gündemine oturan Irak Şam İslam Devleti'nin başındaki isim. Bağdadi, Suriye'deki iç savaş ve ABD askerlerinin Irak'tan ayrılmasından yararlanarak gücüne güç kattı. Nerede olduğunu bilen çok az. ABD başına 10 milyon dolar ödül koydu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Irak Şam İslam Devleti'nin başındaki isim "Ebu Dua" kod adını kullanan Ebu Bekir El Bağdadi. Sadece bir yıl içinde dünyanın en güçlü mücahit lideri haline geldi. Irak'ın Sünni kenti Samarra'da doğan Bağdadi, iyi bir eğitim aldı, 2003'te ABD'nin Irak'ı işgalinin sonrasında militan oldu.

    Bağdadi'nin yükselişi, Irak'taki El Kaide'nin liderleri öldürüldükten sonra başladı, örgütün başına geçti.

    O dönem örgüt çok zayıflamıştı. Suriye'de 2011'de isyan başlayınca örgüt yeniden dirildi.

    Aynı zamanda ABD ordusunun 2011 sonunda Irak'tan çekilmesiyle oluşan boşluk da ona ve örgütüne yaradı. 2011'de 800 olan militan sayısı, 2012'de 2 bin 500'e, 2013'te 10 bine ulaştı.

    İŞTE EN MERAK EDİLEN YÖNLERİYLE 10 SORUDA IŞİD

    Örgütün adı Irak İslam Devleti'ydi. 2013 Nisanında Suriye'nin kuzeyinde geniş toprakları ele geçiren Bağdadi, örgütün adına Şam'ı ekledi. Kısa adı IŞİD olan örgütün etki alanını genişletmeyi hedefledi.

    El Kaide lideri Eymen El Zevahiri geçen yaz bir mektup yazarak, IŞİD'in lağvedilip El Nusra Cephesi'ne katılmasını emretti. Bağdadi ise Zevahiri'ye başkaldırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şu an örgütü Suriye'de hem rejime, hem Özgür Suriye Ordusu'na hem de El Nusra'ya karşı savaşıyor. Lübnan'da da Şiilere karşı intihar saldırıları düzenliyor ve Irak'ta Maliki hükümetine karşı silahlı isyanın başını çekiyor.

    Arkadaşlarına göre Bağdadi, az konuşan biri. Gizliliğe büyük önem veriyor. Çok az kişi nerede olduğunu biliyor. Birlikte çalıştığı örgüt üyeleri bile onu tanımıyor. Görüşmelerde yüzüne maske takıyor.

    YÜZ BİNLERCE KİŞİ MUSUL'DAN KAÇIYOR

    ABD yönetimi, Bağdadi'yi yakalatana 10 milyon dolar öneriyor.

    IŞİD birçok El Kaideci grubun aksine "vur-kaç" taktiği uygulamıyor.

    Suriye'deki Rakka gibi yerlerde kamu hizmetlerini yönetiyor, yakıt dağıtıyor, okullar kuruyor, hatta civar köylere otobüs seferleri düzenliyor.

    Irak'ın Musul kentinde dahi "vergi" topluyor. Ancak, kurduğu şeriat mahkemelerinin acımasızlığı ve kafa keserek yapılan yargısız infazlar gibi nedenlerle, yerel halk, zamanla IŞİD'e karşı cephe almaya başlıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow