hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kerry: "Esad terörün mıknatısı"

    Kerry: Esad terörün mıknatısı
    expand

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Suriye'yi teröristler için bir mıknatısa dönüştüren Esad'dan başkası değil. Esad bölgedeki en büyük terörizm mıknatısı. Esad tüm meşruiyetini kaybetti" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cenevre-2'nin Suriye'de çözüme yönelik zor ve karmaşık bir sürecin başlangıcı olduğunu söyledi.

    Kerry, İsviçre'nin Montrö kentinde düzenlenen Cenevre-2 Konferansı'nın bakanlar toplantısının kapanışının ardından basın toplantısı düzenledi. Suriyeli tarafları ilk kez bir araya getirmenin önemine işaret eden Kerry, bunun çok zor olduğunu söyledi ve "Kimse şüphe duymasın ki bu zor ve karmaşık bir sürecin başlangıcı" dedi.

    Cenevre-2 Konferansı'na katılan "biri hariç" tüm davetlilerin siyasi geçişin tek yol olduğunu bilerek Montrö'ye geldiğini dile getiren Kerry, siyasi geçişin de tarafların rızasıyla oluşturulacak geçiş hükümetiyle mümkün olacağını belirtti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un davet mektubunda konferansın amacının siyasi geçiş olduğunu ifade ettiğini hatırlatan Kerry, Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığını yineledi. Kerry, "Bugün herkes Esad'ın nasıl yalnız kaldığını daha açıkça anlıyor" değerlendirmesini yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriye'de gençlerin üç yıl önce değişim için harekete geçtiğini anlatan Kerry, barışçıl gösterilerde insanların öldürüldüğünü, her şeyin başlangıcının bu olduğunu dile getirdi. "Bu dini bir devrim değildi. Bu terörizm değildi" diyen Kerry, bu kişilerin sadece ülkelerinde barışçıl şekilde değişim isteyen Suriyeliler olduğunu kaydetti. Kerry, "Ama bu kişiler mermiler, şiddet ve ölümle karşılaştı diye konuştu.

    Barış ve istikrarın bir gecede elde edilemeyeceğini ama bu sürecin başlamasının önemli olduğunu vurgulayan Kerry, "Hemen bir ilerleme beklemiyoruz. Ama farklılıkların ortaya konulmasını bekliyoruz. Kim ne istiyor, kim ne için savaşıyor, kimin tezleri gerçeklere dayanıyor? Bütün bunları sizler ölçeceksiniz" ifadesini kullandı.

    "Esad terörizm mıknatısı"

    Suriye'de gençlerin, öğrencilerin, çocukların füzelerle okul bahçelerinde öldürüldüğünü aktaran Kerry, "Bu kişiler terörist değildi" dedi.

    "Suriye'yi teröristler için bir mıknatısa dönüştüren Esad'dan başkası değil. Esad bölgedeki en büyük terörizm mıknatısı" diyen Kerry, Esad'ın tüm meşruiyetini kaybettiğini belirtti.

    Suriye muhalefetinin geçen günlerde ortaya çıkan fotoğraflar ışığında işlenen savaş suçları için bugünkü konferansta BM soruşturması talep ettiğini hatırlatan Kerry, bunu desteklediklerini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kerry, bazı bölgelerde ateşkes ilan edilmesi, insani yardıma erişime izin verilmesi, esir tutulan gazeteci ve yardım görevlilerinin serbest kalmaları, rejimin kullandığı varil bombası ve Scud füzeleri gibi silahları sivillere karşı kullanmaması için baskıya devam edeceklerini bildirdi.

    "Başka yollar da var"

    Kerry, diplomasinin işe yaramaması durumunda muhalefete desteğin nasıl olacağı yönündeki bir soru üzerine, desteğin arttığını ve devam edeceğini kaydetti. Kerry, çözüme ulaşmak için "baskı yapmak adına başka yolların da bulunduğunu" söyledi ancak detay vermedi.

    Kerry, Suriyeli tarafların Cenevre'de cuma günü devam edeceği müzakerelere ilişkin bir süre sınırı olup olmadığı sorusu üzerine, bu tür görüşmelerin uzun sürebileceğini ifade ederek Bosna ve Kosova'da geçmişte yaşanan süreçleri örnek gösterdi.

    İran niye imzalamadı?

    İran'ın konferansa davet edilip sonra davetin geri çekilmesiyle ilgili soruya cevap veren Kerry, katılım şartlarının belli olduğunu, İran'ın katılmak için Haziran 2012'deki Cenevre Bildirisi'ni kabul etmesi gerektiğini ancak bunu yapmadığını anımsattı. "Neden onlar da diğer ülkeler gibi imzalamadılar" diyen Kerry, "İran niye burada değil diye sorgulamaktansa İran niye Cenevre-1'e imza atmadı diye sormak lazım. Mesela, Rusya imzaladı ve burada" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kerry bir başka soru üzerine de ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye'de özellikle kimyasal silah kullanımının ardından askeri seçeneği masadan kaldırmadığını kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow