hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Körfez emirlikleri Katar ile arayı yeniden buldu

    Körfez emirlikleri Katar ile arayı yeniden buldu
    expand

    Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, bölgesel güvenlik anlaşmazlığı nedeniyle Mart ayında Katar'ın başkenti Doha'dan çektikleri büyükelçilerini, yeniden gönderme kararı aldı. Karar Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılan Körfez İşbirliği Konseyi zirvesinde alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, başkent Riyad'da düzenlenen Suudi Arabistan'ın yanı sıra Katar, BAE, Bahreyn ve Kuveyt temsilcilerinin katıldığı Körfez İşbirliği Konseyi zirvesi sona erdi. Zirvenin sonuç bildirisinde, "Ek Riyad Anlaşması"nın imzalandığı belirtilerek bölgede yaşanan kritik gelişmelerin gölgesinde Konsey ülkelerinin birlik ve beraberliği ve halklarının geleceği için anlaşmanın önemine vurgu yapıldı.

    Bildiride, "Anlaşma gereğince Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn büyükelçilerinin 8 ay aradan sonra Katar'a dönmesi kararlaştırıldı" denildi.

    Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'in davetiyle yapılan zirveye, BAE Devlet Başkanı Yardımcısı ve Başbakanı Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, BAE Genelkurmay Başkan Yardımcısı Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan ve Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani ile Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah katıldı.

    Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, 5 Mart'ta Katar'ın Konsey içinde imzaladığı güvenlik anlaşmasını fiili olarak yerine getirmediği gerekçesiyle Doha büyükelçilerini çekme kararı almıştı. Katar, bu kararın, Körfez ülkelerinin güvenliğinden ziyade, Doha'nın dış politika tercihlerine bağlı olduğunu savunmuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow