hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maliki'den Kürtlere sert tepki

    Malikiden Kürtlere sert tepki
    expand

    Irak Başbakanı Nuri El Maliki, haftalık konuşması için kameraların karşısına geçti, "mücadelemiz Irak'ın birliğini korumak için" dedi. Maliki, bağımsızlık sinyali veren Kürtlere de sert tepki gösterdi. Orduya karşı savaşanlarla ilgili de konuşan Maliki, "Elleri kana bulaşmamışlar hariç, devlete karşı savaşan kandırılmış kişilere ve aşiret mensuplarına genel af ilan ediyorum" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Irak Başbakanı konuşmasında IŞİD'le savaşırken ölen herkesin şehit olduğunu vurguladı.

    IŞİD'in hilafet ilanı da Maliki'nin gündemindeydi.

    Hüseyin Çelik son noktayı koydu

    Bu adımın bir tehdit olduğunu söyleyen Maliki bölgedeki tüm ülkelere çok tehlikeli bir mesajın gittiğini belirtti.

    Maliki, Iraklı Şiiler tarafından "dini merci" kabul edilen Ayetullah Ali Sistani'ye de IŞİD'e karşı cihat ilan etmesi nedeniyle teşekkür etti.

    Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Lideri Mesud Barzani'nin bağımsızlıkla ilgili sözleri de gündemindeydi Irak Başbakanı'nın.

    Tıklanma rekoru kıran video

    Maliki, Kürtlerin bağımsızlığının kaosa neden olacağını savundu, Kürtlere Irak'ın içinde bulunduğu durumu suistimal etmemeleri çağrısında bulundu.

    Yapılacak herhangi bir referandumu Irak hükümetinin kabul etmeyeceğini söyleyen Maliki, tarafların bu yöndeki açıklamalarından geri adım atmalarını istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genel af ilan etti

    Öte yandan haftalık televizyon konuşmasında açıklamalarda bulunan Maliki, Irak ordusuna gönüllü olarak katılımların sürdüğünü ve bunun toplumun bir kesimiyle sınırlı kalmadığını, tüm kentlerden, Enbar, Selahaddin ve Musul'dan, Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaşmak için gönüllülüğe rağbet olduğunu belirtti.

    "Emniyet güçleri IŞİD militanlarının ele geçirdiği yerlerin tamamını geri alıyor" diyen Maliki, Irak'taki krizin sonlanmasının ardından bütün askeri birliklerin kendi yerlerine geri döneceğini ifade etti.

    Orduya karşı savaşanlarla ilgili de konuşan Maliki, "Elleri kana bulaşmamışlar hariç, devlete karşı savaşan kandırılmış kişilere ve aşiret mensuplarına genel af ilan ediyorum" dedi. Eli kana bulanmışları af kapsamı
    dışında tutan Maliki, bunun nedenini ise, "dökülen kanın sahibi ondan sorumludur" diyerek açıkladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow