hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NATO'dan kritik Rusya kararı

    NATOdan kritik Rusya kararı
    expand

    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kırım'a gönderdiği danışmanı Robert Serry'nin aracının Kırım'da silahlı kişiler tarafından durdurulduğu ve Serry'nin tehdit edildiği belirtildi. NATO ise , Rusya ile ortak deniz misyonunu askıya alma, alt düzey sivil ve askeri toplantıları durdurma, NATO-Rusya iş birliğinin tümünü gözden geçirme kararı aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO'nun Rusya ile iş birliğinin tümünü gözden geçirme kararı aldığını söyledi.

    NATO'nun teklifi üzerine büyükelçiler düzeyinde toplanan NATO-Rusya Konseyi'nin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Rasmussen, Ukrayna'daki durumun Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenlik ve istikrarı üzerinde ciddi etkileri olduğunu ve Rusya'nın Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğü ile kendisinin uluslararası yükümlülüklerini ihlal etmeyi sürdürdüğünü söyledi.

    NATO'nun bu çerçevede acil adımlar atma kararı aldığını vurgulayan Rasmussen, bu adımları Suriye'deki kimyasal silahları nötralize edecek Amerikan bandıralı "Cape Ray" adlı gemiye eskort etme amaçlı olan ilk NATO-Rusya ortak misyonunun planlamasının askıya alınması, memur düzeyindeki sivil ya da askeri toplantıların iptal edilmesi ve NATO-Rusya iş birliğinin tümünün gözden geçirilmesi olarak sıraladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rasmussen, "Bu adımlar açık bir mesaj gönderiyor: Rusya'nın eylemlerinin sonuçları var" dedi.

    Rusya'dan NATO'ya suçlama

    Rusya'nın NATO nezdindeki Büyükelçisi Alexander Grushko, NATO'nun ülkesine karşı çifte standart ve Soğuk Savaş klişelerini uyguladığını söyledi.

    NATO'nun Rusya ile iş birliğinin tamamını gözden geçirme kararı aldığı NATO-Rusya Konseyi toplantısı sonrasında basına konuşan Grushko, "Bu toplantı, NATO'nun hala çifte standart politikasının olduğunu ve Rusya'ya karşı hala Soğuk Savaş klişelerinin uygulandığını kanıtladı" dedi.

    BM temsilcisine Kırım'da tehdit

    Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kırım'a gönderdiği danışmanı Robert Serry'nin aracının Kırım'da silahlı kişiler tarafından durdurulduğu ve Serry'nin tehdit edildiği belirtildi.

    BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, Ukrayna'dan telefonla gazetecilerin sorularını cevapladı.

    Eliasson, çeşitli temaslar için Kırım'da bulunan Robert Serry'yi taşıyan aracın, Kırım'daki donanma merkezinden çıkarken aralarında silahlıların da bulunduğu 15 kadar kişi tarafından durdurulduğunu ifade etti.

    Silahlı kişilerin Serry'den Kırım'ı terk etmesini isteyerek aracına el koyduklarını ve kendisiyle birlikte gelmesini istediklerini anlatan Eliasson, Serry'nin bu talebi reddederek oradan ayrıldığını ve oteline giderken yol üzerinde bulduğu bir kafeden kendisini arayarak durum hakkında bilgi verdiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Serry'nin herhangi bir darp girişimine maruz kalmadığını ve durumunun iyi olduğunu dile getiren Eliasson, Serry'yi tehdit edenlerin kimliğine ilişkin bilgi vermedi.

    Eliasson, konuyla ilgili ilgililerle görüşmeleri sürdürdüklerini kaydetti.

    BM Genel Sekreterlik Sözcülüğünden yapılan açıklamada, "Robert Serry, uçakla Simferopol'dan (Akmescit) ayrılıyor. Kısa süre sonra misyonuna devam edeceği Kiev'e ulaşmış olacak" ifadelerine yer verildi.

    Rus birlikleri Kırım'daki stratejik noktaları ele geçirmeye devam ediyor

    Bu arada Rus askeri birlikleri, Kırım'ın batısında Ukrayna'ya ait olan ve füze savunma sistemlerinin bulunduğu bir askeri üssün kontrolünü ele geçirdi.

    Askeri üsse giriş ve çıkışların denetimi bugün Rus askerleri tarafından sağlandı. Ancak Ukrayna askerlerinin de silahsız bir şekilde Rus askerleriyle birlikte üssün içinde sohbet ettikleri görüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kırım'ın batısındaki A4519 numaralı Evpatorya askeri üssü yaklaşık 150 Rus askeri tarafından çevrilmişti. Üssün kontrolü bugün Rus askerlerine geçti.

    Üste bulunan Ukrayna askerlerin ilk önce direnmek istedikleri ancak Rus askerlerine karşı koyamadıkları bildirildi.

    Üssün içinde şu an tam teçhizatlı en az 40 Rus askeri bulunuyor. Diğer Rus askerlerininse diğer bölgelere geçtiği belirtiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow