hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nijerya'da 8 kız daha militanlar tarafından kaçırıldı

    Nijeryada 8 kız daha militanlar tarafından kaçırıldı
    expand

    Nijerya'nın kuzeyindeki Borno eyaletinde 8 kızın daha Boko Haram üyesi olduğu sanılan militanlar tarafından kaçırıldığı bildirildi. Nijerya yönetimi ise, kaçırılan kız öğrencilerin kurtarılması için ABD'nin yardım önerisini kabul etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Görgü tanıklarından Ndah Süleyman, AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, kız kardeşinin kızının kaçırılanlar arasında yer aldığını belirtirken, bir diğer görgü tanığı Tevfik Manu, Boko Haram üyesi olduğu sanılan silahlı kişilerin, pazar gecesi Gwoza'ya bağlı Waraba köyüne saldırdığını söyledi.

    Manu, silahlı kişilerin, köyden yaşları 12 ila 15 olan 8 kız çocuğunu kaçırdığını açıkladı.

    Silahlı kişilerin ayrıca, 5 köylüyü öldürdüğü, köyü de yağmaladığı kaydedildi.

    Borno eyaletinin başkenti Maiduguri'ye 160 kilometre uzaklıkta bulunan Gwoza'nın, geçen aylarda çoğu kez Boko Haram'ın saldırılarına maruz kaldığı biliniyor.

    Boko Haram militanları 14 Nisan'da Borno eyaletinin Chibok kentinde bir ortaokula düzenledikleri baskında kız öğrencileri kaçırmıştı. Kaçırılan kızların sayısı konusunda çelişkili bilgiler verilirken, yerel yetkililer 129,
    bazı aileler ise 234 kız öğrencinin kaçırıldığını açıklamıştı.

    Resmi rakamlara göre, kızlardan 73'ü hala kayıp.

    ABD'nin yardım önerisini kabul etti

    Bu arada Nijerya yönetimi, ülkede geçen ay Boko Haram militanları tarafından kaçırılan kız öğrencilerin kurtarılması için ABD'nin yardım önerisini kabul etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Devlet Başkanı Goodluck Jonathan'ın danışmanı Reuben Abati, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Jonathan'ın, ABD Başkanı Barack Obama'nın, kaçırılan kız öğrencilerin kurtarılmasına yönelik yardım teklifini memnuniyetle karşıladığını ve kabul ettiğini belirtti.

    Abati, ABD'nin, ülkeye arama-kurtarma çalışmalarında Nijeryalı meslektaşlarına yardım edecek güvenlik personeli göndereceğini aktardı.

    Reuben Abati, Obama'nın teklifinin, bugün Jonathan ile telefon görüşmesi yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından iletildiğini kaydetti.

    ABD ekip gönderiyor

    Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney'ye, günlük basın brifinginde, ABD'nin, Nijerya'da kaçırılan kız öğrencilerin kurtarılmasına yönelik yardımı da soruldu.

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bugün Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan ile görüştüğü bilgisini veren Carney, Kerry'nin görüşme sırasında, ABD'nin yardım teklifini ilettiğini ve teklifin Jonathan tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtti.

    "Kaybedecek zaman olmadığının" altını çizen Carney, ABD'nin Abuja'daki büyükelçiliğinin, istihbarat, soruşturma, rehine pazarlıkları, bilgi paylaşımı ve mağdurlara yardım gibi alanlarda uzmanlık sağlayabilecek askeri ve emniyet personelinden bir ekip oluşturma hazırlığında olduğunu belirterek, "Başkan Obama, bu kızların bulunup serbest bırakılması için Nijerya hükümetine yardım etme adına
    elimizden gelen herşeyi yapmamız yönünde talimat verdi" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow