hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır'da çölleşme tehlikesi artıyor

    Mısırda çölleşme tehlikesi artıyor
    expand

    Mısır'ın Vadi el-Cedid vilayetindeki yerleşim birimlerini tehdit eden kum yığınlarının yanı sıra son 10 yıldır tarıma açılan arazileri de istila etmeye başlayan kum tepecikleri, her geçen gün ilerlemeye devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vadi el-Cedid Erbain Köyü sakinlerinden Muhammed Abdullah Mütevelli, "Milyonlar harcanarak yapılan yerleşim birimlerine doğru hareket eden kum yığınlarının her geçen gün yaşadıkları bölgeyi çölleştirdiğini ve bölge halkının göç etmek zorunda kaldığını" ifade etti.

    Mısırda çölleşme tehlikesi artıyor

    Erbain köyünü örnek veren Mütevelli, şunları söyledi: "2001 yılında milyonlarca Mısır lirası harcanarak inşa edilen 6 köyün tamamı kum yığınlarının altında kalma tehlikesiyle yüz yüze. Ayrıca her aile için ayrılan 2'si zeytin yetiştirmek hedefiyle ayrılan 7 hektarlık tarım arazisi de çölleşmeye başladı."

    Altyapı çalışmalarının kısmen tamamlandığı ancak devrik lider Hüsnü Mübarek döneminde başlatılan projenin sürdürülmemesi nedeniyle okullar ve hastanelerin de kum yığınları altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Öte yandan Sudan sınırındaki 4 ayrı köyün de aynı akıbetin beklediği bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Korkutan gerçek: Yüzlerce ton siyanür vardı...

    Su kuyuları kapandı

    Bölge sakinlerinden Iyd Muğaviri, su kuyularının kumların altında kaldığını, halkın yerleştirilmesi için yapılan yeni evlerin bir bölümünün kum yığınları nedeniyle kullanılamaz bir hale geldiğini dile getirdi.

    Ziraat mühendisi Muhammed Zeydan ise projelerin devam ettirilmemesi nedeniyle yerleşim yerleşim birimlerinin zirai bölgelerle çevrilemediği bu nedenle çölleşmenin hızlandığını ifade etti.

    Mısırda çölleşme tehlikesi artıyor

    Tayland'da büyük bir patlama meydana geldi: 5 kişi öldü

    Çölleşme riski her geçen gün artıyor

    Su ihtiyacının yüzde 95'in Nil Nehri'nden karşılayan Mısır'da Nil deltası dışındaki bölgeler ve ülkenin güney vilayetlerinde çölleşme riski her geçen gün artıyor.

    Ülkenin güney batısında yer alan ve yüzölçümü bakımından Mısır'ın en büyük vilayeti olan Vadi el-Cedid, Afrika'da ise en büyük üçüncü vilayet olarak biliniyor. Daha çok bedevilerin yaşadığı vilayette nüfus oranı da ülkenin diğer vilayetlerine oranla son derece düşük.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow