hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Orduya, ayı kontrolü için çağrı!

    Orduya, ayı kontrolü için çağrı
    expand

    Romanya’da boz ayıların mülklere zarar verdiği bir dizi olaydan sonra, politikacı Csaba Borboly, askeri yardım ve itlaf kotasının artırılması çağrısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Romanya’nın Erdel bölgesinde Avrupa’nın en büyük boz ayı popülasyonlarından birine karşı mücadele başlatıldı.

    Guardian gazetesinde yayımlanan bir habere göre, son aylarda boz ayıların özel mülklere zarar verdiği gerekçesiyle, Erdel Bölgesi’nin üst düzey siyasetçilerinden Csaba Borboly askeri göreve çağırdı. “Ayı sorununun” çözümü için polis ve ordu gibi uzmanlaşmış devlet kurumlarının katılımının önemine işaret etti.

    Şimdilerde avlanma, boz ayıların kontrolü için izlenen en önemli yöntem. Romanya hükümetinin geçen Eylül ayında aldığı yeni avlanma kotası kararı, gelecek 12 ay içinde 550 ayının öldürülmesine olanak sağlıyor. Avcılara göre yaptıkları iş, özellikle insanlara ve onların mülklerine zarar verme potansiyeli olan özel ayı sürülerini ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

    Einstein’dan 10 hayat dersi

    Rusya'dan sonra ikinci 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bununla birlikte, avlanmanın artık yeterli bir önlem olmadığını düşünenler de oldukça yaygın. Avlanma lobisinin ve kimi medya kuruluşlarının da desteğini alan Borboly, hükümeti doğal ortamdan toplanan vahşi hayvanların sayısını sınırlayan Avrupa Antlaşması'nda değişiklik yapmaya çağırıyor.

    Ayılar ile mücadelenin, sel ve orman yangınları gibi doğal afetler doğrultusunda dikkate alınması gerektiğini ifade eden Borboly, derhal eyleme geçilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

    Bu tartışmaların yaşandığı Romanya, Avrupa’da Rusya’dan sonra boz ayı nüfusunun en yüksek olduğu ülke konumunda. 

    Tarihteki en etkileyici 15 kumandan 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow