hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Peşmerge "milli ordu" olacak

    Peşmerge milli ordu olacak
    expand

    Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin, Peşmergeyi "particilikten" kurtarıp "milli ordu" haline getirme projesine Celal Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (KYB) destek verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Goran Hareketi, İslami Toplum Partisi (Komela) ve İslami Birlik Partisi'nden (Yekgirtu) sonra KYB de tüm Peşmergelerin, tek çatıda birleşmesine sıcak baktığını bildirdi.

    KYB Peşmerge Sorumlusu Mustafa Çavreş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mesut Barzani'nin 'tüm Peşmerge güçleri tek çatı altında birleşsin' önerisini destekliyoruz. Bu, uzun süredir üzerinde tartışılan bir konudur. Daha önce KDP ve KYB temsilcileri, tüm güçlerin Peşmerge Bakanlığı'na bağlanması için defalarca toplandı. Talabani ve Barzani, bu konuda anlaştı ve 12 tugay birleştirildi. Ancak hala KYB ve KDP'ye bağlı 18 tugay var. Bunların da bir program çerçevesinde Peşmerge Bakanlığı'na bağlanması gerekiyor" dedi.

    KCK'dan Cizre olayları ve İstanbul'daki bombalı paketler açıklaması

    Çavreş, terör örgütü IŞİD ile savaşın sürdüğü bir dönemde KDP ve KYB'nin silahlı güçlerini birleştirmesinin "halkını çıkarına" olacağını kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peşmergenin iyi bir askeri eğitimden geçemediğine dikkati çeken Çavreş, "Askeri ekipman eksikliği ve eğitim kamplarının yetersizliğinden dolayı Peşmerge adaylarına yeteri kadar temel eğitimleri vermedik. Ancak bu savaş bize bunun ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Artık her Peşmergeye en az 6 ay askeri eğitim vereceğiz. Son zamanlarda birçok Peşmerge, koalisyon ülkeleri ve Almanya'da eğitim aldı. Bu da Peşmergenin eskiye göre daha iyi bir durumda olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

    Zübeyir Aydar: "Sadece çözüm sürecinde ateşkes sözü verdik"

    KDP ve KYB Peşmergeleri

    Kürt bölgesinde yaklaşık 100 bini aşkın Peşmerge olduğu ifade ediliyor. Askeri güç, Peşmerge Bakanlığı'na bağlı gözükse de hala KDP ve KYB'ye bağlı hareket eden Peşmerge birlikleri bulunuyor. KYB Peşmergeleri, daha çok Süleymaniye, Kerkük ve Diyala'da etkinlik gösterirken, KDP Peşmergeleri Erbil, Duhok ve Musul çevresinde görev yapıyor. Her iki partinin ciddi bir silahlı güce sahip olması en çok Mustafa Noşirvan'ın başında olduğu Goran Hareketi'ni rahatsız ediyor. Bunun en somut örneği Süleymaniye Valilik seçimlerinde yaşandı. Son genel seçimde KDP'den sonra en çok oy alarak KYB'nin önüne geçen Goran, yerel seçimde Süleymaniye Valiliğini kazanmasına rağmen kendi adayını atayamadı. KYB'nin, silahlı gücünü kullanarak Goran'ı anlaşmaya zorladığı ile bunun üzerine Süleymaniye Valiliği'nin ilk dönem KYB'ye ikinci dönem Goran'a verildiği iddia edilmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atatürk Havalimanı'nda yeni dönem başlıyor

    Terör örgütü IŞİD ile çatışmaların başlamasıyla birlikte KDP ve KYB Peşmergeleri arasındaki "kim daha başarılı" tartışması da Kürt yönetimini, Peşmergeleri birleştirmeye zorluyor. Mesut Barzani, bu nedenle Peşmerge Bakanlığı'na 7 maddelik bir mektup yazarak, tüm güçlerin Peşmerge Bakanlığı'na bağlanması için çalışmaların başlatılması talimatı vermişti.

    Ermeni diasporasından Türkiye hamlesi

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow