hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Seçimde yüzde 88,7 oy alan Beşşar Esad yemin etti

    Seçimde yüzde 88,7 oy alan Beşşar Esad yemin etti
    expand

    Suriye'de 3 Haziran'da yapılan seçimde yüzde 88,7 oy alarak yeniden devlet başkanı seçilen Beşşar Esad, Cumhurbaşkanlığındaki üçüncü dönemi için Kuran'a el basarak yemin etti. Esad, törenden sonraki konuşmasında, bazı ülkelerin, Suriye'ye karşı "düşmanca planlar ve komplolar" düzenlediğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İç savaşta 3 yılı devirip 4. Yıla giren Suriye'de, Cumhurbaşkanı Beşar Esad 3. Dönemi için yemin etti. 3 Haziran'da yapılan seçimde yüzde 88,7'lik oyla yeniden Devlet Başkanı seçilen Beşşar Esad, devlet televizyonunda yayınlanan başkanlık sarayındaki yemin töreninden sonra konuştu ve bazı Arap ve Batı ülkelerinin Suriye'ye karşı düşmanca planlar ve komplolar düzenlediğini belirtti.

    Tören, Suriye Meclisi yerine ilk kez cumhurbaşkanlığı sarayında düzenlendi. Kırmızı halıda, bando ile karşılanan Esad, saraya kadar marşlar eşliğinde yürüdü. Salonda alkışlarla karşılandı. Salonda milletvekilleri, Müslüman ve Hristiyan din adamları ile sanatçılar ve sporcular vardı. Kalabalığın arasından kürsüye yürüyen Esad, Kuran'a el basarak, 3. dönem cumhurbaşkanlığı için yemin etti.

    Seçimde yüzde 88,7 oy alan Beşşar Esad yemin etti

    Esad konuşmasına iç savaşa değinerek başladı. Taraftarlarına, "Suriyeliler özgürlük ve bağımsızlık için haykırdı. Gerçek devrimciler sizsiniz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuşmasında Suriye'deki seçimi, "egemenlik referandumu" olarak nitelendiren Esad, seçimde "ülkelerindeki Suriyelilerin oy kullanmasına izin vermeyen" ülkeleri eleştirdi.

    Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na da suçlamalarda bulunan Esad, Ortadoğu'daki "Arap Baharı'nın "sahte" olduğunu söyleyerek, "Gerçek olsaydı gerici Arap ülkelerinden başlardı" dedi.

    Esad, Suriye'deki çatışmalar için "iç savaş" teriminin kullanılmasını reddederek, "Bu 'teröristlere' meşruiyet kazandırma girişimidir. Suriye'deki krizin siyasi çözümü 'iç uzlaşı' üzerine kurulur. Terörle mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.

    Suriye sorununun çözümü için "ulusal diyaloğu" savunan Esad, "Ulusal diyaloğun, bazı ülkeler için çalışan" ve "Yurtsever olmadıkları tespit edilen güçleri" kapsamayacağını dile getirdi.

    "Terörü destekleyen Arap ve Batı ülkelerinin bunun bedelini ağır ödeyeceklerini" söyleyen Esed, "Suriye'nin her köşesinde güvenliği sağlayana kadar silahlı gruplarla savaşmaya devam edeceğiz" dedi.

    Rakka ve Halep'teki durum

    İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına da değinen Esad, bazı ülkelerin bu konudaki tutumlarını eleştirerek, Filistin davasının Suriye için "temel mesele" olarak kalacağını ifade etti.

    Rusya, İran ve Çin ile "vefakar direnişçiler" diye nitelendirdiği Lübnan Hizbullahı'na teşekkür eden Esad, bir süredir Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) kontrolünde olan Rakka'yı teröristlerden kurtarma ve Halep ilinde kontrollerinden çıkan bölgeleri geri alma sözü verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow