hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sidney'de kafeye siyah bayraklı baskın

    Sidneyde kafeye siyah bayraklı baskın
    expand

    Avustralya'nın Sidney kentindeki bir kafeye düzenlenen silahlı baskında en az 50 kişi rehin alındı. Bina polis tarafından kuşatılmış durumda. Baskını gerçekleştirenin IŞİD militanı olabileceği belirtiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olayın yaşandığı "Lindt Chocolate" kafesi Sidney'in merkezindeki Martins Place bölgesinde bulunuyor. Baskında müşteri ve çalışanlardan oluşan 50'ye yakın kişinin rehin alınmış olabileceği açıklandı. Baskının ardından kafeden 5 kişinin koşarak kaçtığı bildiriliyor. Saldırgan ya da saldırganların yerel saatle sabah 10.00'da kafeye geldiği belirtiliyor.

    ''Siyah bayrak asıldı''

    Avustralya televizyonları kafenin içindeki kişileri ellerini kaldırmış olarak görüntüledi. Görüntülerde kafenin camına bir de üzerinde Kelime-i Tevhid olan siyah bir bayrak asıldığı görülüyor.

    Sidney’deki BBC muhabiri Jon Donnison, bayrağın tam olarak Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) bayrağı olmadığını belirtse de, “Polis eylemin radikal İslamcı gruplar tarafından planlanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor” dedi. Saldırıyı El Kaide'nin düzenlemiş olabileceği de belirtiliyor.

    Avustralya Başbakanı Tony Abbott yaptığı yazılı açıklamada rehine krizini 'derin endişe uyandırıcı' sözleriyle niteledi.

    Abbott, Avustralya vatandaşlarından sakin olmalarını istedi ve " Güvenlik güçlerimiz bu tür olaylara profesyonelce yanıt verecek eğitime ve donanıma sahiptir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Abbott rehine olayının ardından kabinenin milli güvenlik komitesini ofisinde topladı.

    Kafe ablukaya alındı

    Tüm şehirde güvenlik önlemleri artırılırken, üzerinde ağır silahlar bulunan polis araçları da kafenin bulunduğu bölgeye sevk edildi.

    Sidney polisi sivillerden de rehine olayının yaşandığı bölgeden uzak durmalarını istedi.

    Avustralya televizyon kanalı Channel 7 muhabiri Mike Duffy, rehine olayının ihbar edilmesinin ardından kafenin önüne gelen polisin ilk etapta içeriye girip bir operasyon düzenlemeye çalıştığını ancak daha sonra geri çekildiğini söyledi.

    Duffy, olayın Sidney'in finans merkezi olarak kabul edilen bölgesinde gerçekleştiğini söyledi ve "Günün bu saatinde buradaki kafeler oldukça kalabalık olur" dedi.

    Rehine olayının ardından alarma geçen Avustralya güvenlik güçleri Sidney'in sembollerinden birisi olan opera binasını da tamamen tahliye edip kapattı.
    Reuters haber ajansı opera binasında şüpheli bir paketin bulunduğu bilgisini geçti.

    Kurtulan rehinelerin sayısı 5'e çıktı

    Avustralya'nın Sydney kent merkezindeki Martin Place Caddesi'nde bulunan Lindt kafede yaklaşık 9 saattir rehin tutulan ve sayıları tam olarak bilinmeyen rehinelerden kurtulanların sayısı 5'e çıktı. Avustralya basınına göre rehine alma olayını El Nusra örgütü üyeleri gerçekleştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zaman Gazetesi Ahmet Şık'tan özür diledi

    Gözaltındaki 3 kişi serbest

    Bombadaki parmak izinden Zaman'a uzanan operasyon...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow