hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Snowden'dan ilk kez bir Amerikan kanalına mülakat

    Snowdendan ilk kez bir Amerikan kanalına mülakat
    expand

    Amerikan istihbaratının dinleme faaliyetlerini ortaya çıkartan eski CIA çalışanı Edward Snowden, ilk kez Amerikan televizyonuna mülakat verdi. NBC televizyonuna konuşan Snowden, tarafsız yargılanmayacağı için Amerika'ya dönmeyeceğini açıkladı. Rus lider Putin'le görüşmediğini, ajan olmadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın dinleme faaliyetlerini ortaya çıkartan Edward Snowden, ilk kez bir Amerikan televizyonuna mülakat verdi.

    NBC kanalının deneyimli sunucusu Brian Williams'a Moskova'da konuştu Snowden.

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yaptığı "cesur ol evine dön" çağrısını yanıtladı:

    "Bu meşru bir soru ancak bilgi eksik. Çünkü bana yöneltilen suçlamalar normal değil, olağanüstü. Casusluk yasası, casuslukla suçlanan bir kişinin kamu önünde savunma yapmasına izin vermiyor. Lehinizdeki kanıtlar üzerine savunma yapamıyorsunuz çünkü bu kanıtlar gizli olabilir. Açık bir mahkeme ve tarafsız bir yargılama olmayacak."

    Snowden, Rus hükümetiyle ilişkisine de açıklık getirdi, ajanlık suçlamasını reddetti:

    "Rus hükümetiyle hiçbir ilişkim yok. Putin'le de görüşmedim. Rus hükümetinden destek veya para almıyorum. Asıl meseleye gelince, ajan değilim."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eski CIA çalışanı, sızdırdığı bilgilerle Amerikan hükümetine zarar verdiği yönündeki suçlamaları reddetti, istihbarat programlarının revize edilmesine sebep olduğunu belirtti.

    Snowden istihbarat servislerinin dinleme kapasitelerine dikkat çekti:

    "Yeterli fona ve teknolojik araştırma ekibine sahip her istihbarat, bir telefona bağlandıktan sonra ona sahip olur. Mikrofon olarak kullanabilir, resimlere erişebilir, veri indirebilirler. Ancak bu tür faaliyetlerin bir hedefi vardır, şüphe anında yapılır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow