hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soykırım suçlusu Ömer el-Beşir katılacağı söylenen BM Zirvesinde tutuklanabilir

    Soykırım suçlusu Ömer el-Beşir katılacağı söylenen BM Zirvesinde tutuklanabilir
    expand

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Savaş Suçları Mahkemesi tarafından 2009'da soykırım suçlusu ilan edilen Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in, Eylül ayında BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'ne katılmasına dair haberleri gördüklerini, fakat yorum yapmayacaklarını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toner, günlük basın brifinginde, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından (UCM) hakkında tutuklama kararı bulunan el-Beşir'in, Eylül ayında BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'ne katılmayı planladığına dair haberlere değindi.

    Konuya ilişkin haberleri gördüklerini belirten Sözcü Toner, "BM Sürdürülebilir Kalkınma toplantısında konuşacağına dair haberleri gördük, fakat şu anda bu konu ile ilgili daha fazla bilgiye sahip değiliz" dedi.

    Toner, ABD ile BM arasındaki ev sahipliği anlaşmasına göre, ev sahibi ülkenin, Birleşmiş Milletlerdeki faaliyetlere katılacak ülke yetkililerine vize vermesi gerektiğine ilişkin soru üzerine "Açıkça söylemek gerekirse, hukuki meselelerden dolayı bireysel vize konuları hakkında bilgi veremiyoruz ve bu detayları paylaşamıyoruz" şeklinde ifade etti.

    El Beşir: "Boko Haram ve IŞİD'in arkasında MOSSAD ve CIA var"

    Toner, bu bu ziyaret sırasında Beşir'in ABD'de tarafından tutuklanıp tutuklanmayacağı sorusu üzerine ise, "Bu varsayım üzerine konuşmak istemiyorum. Henüz kendisinden buraya geleceğine dair açıkça bir söz duymadık" yorumunda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD, Beşir'in Haziran ayında 25. Afrika Birliği Zirvesi'ne katıldığı Güney Afrika'da tutuklanmamasına tepki göstermişti. Beşir'in BM'de konuşmak için ABD'den vize talebinde bulunması gerekiyor.

    Kenya'da, El Beşir'e tutuklama kararı

    Soykırım ve savaş suçlusu hükmü giydi

    Beşir, Savaş Suçları Mahkemesi'nce soykırım, insanlığa karşı suç ve Darfur'da savaş suçu işlediği gerekçeleriyle 2009'da suçlu bulunmuştu. Sudan Devlet Başkanı, Birleşmiş Milletler'e göre 300 bin kişinin ölümünden ve 2 milyon 700 bin kişinin de evlerini terk etmek zorunda kalmasından sorumlu tutuluyor.

    Ömer Beşir, cuntanın kendini feshetmesiyle Ekim 1993'te devlet başkanlığı görevine getirildi. Beşir'in tuğgeneral rütbesiyle görev yaptığı Sudan ordusu 1989'da darbeyle hükümeti devralmıştı.

    Erdoğan'dan Beşir savunması: "Müslüman soykırım yapamaz"

    2008'de Türkiye'yi ziyaret etmişti

    Beşir, 2008 yılı Ocak ayında Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunmuştu. Bu ziyaret, uluslararası tepkilere yol açmış dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise ziyareti, Darfur'a gittiğini ve orada soykırım tespitini yapamadığını söyleyerek savunmuş, "Bir Müslüman soykırım yapamaz" demişti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow