hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suudi Arabistan: Bütün ateistler teröristtir

    Suudi Arabistan: Bütün ateistler teröristtir
    expand

    Suudi Arabistan yeni bir yasayı yürürlüğe sokarak İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün dikkatini çekti. Yeni yasaya göre ülkede artık bütün ateistler terörist sayılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suudi Arabistan'ın kabul ettiği yeni terör yasasına göre, devletin saygınlığını azaltan, kamu düzenine zarar veren ve toplum güvenliğini istikrarsızlaştıran her faaliyet "terör" suçu kapsamına alınacak.

    Terör suçu içerisinde, ateiszmin herhangi bir biçimi ya da İslam dininin temellerini sorgulayan herhangi bir çağrı da yer alıyor. Diğer terör suçları arasında, ülkenin yöneticilerine sadakati önemsememek, ülkenin güvenliğini tehdit eden konferanslara ve seminerlere ülke içinde ve dışında katılmak da bulunuyor.

    Yeni yasanın "terörizm" tanımını çok fazla genişlettiği, devletin itibarını aşağılama, kamu düzenini bozma veya toplumun güvenliğini istikrarsızlaştırma dahil çok sayıda eylemin yasaklandığı ifade edildi. Muhalifler bu yasanın ifade ve düşünce özgürlüğüne büyük bir tehdit olduğunu söyledi.
     
    İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu ve Afrika sorumlusu Joe Strok "Suudi makamları kendi politikalarına yönelik eleştiriyi kesinlikle hoş görmüyor ama bu son kanunlar ve düzenlemeler herhangi bir eleştirel ifadeyi ve bağımsız derneği terör suçu kapsamına sokuyor" dedi.
     
    İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan'ın taraf olduğu Arap İnsan Hakları Şartı'nın 32. maddesi herhengi birine haber vermeksizin düşünce ve ifade özgürlüğü garanti altına aldığını belirtti. 28. maddesi ise barışçıl toplantı yapmayı ve dernek kurmayı garanti altına alıyor.
     
    Stork "Bu düzenlemeler Kral Abdullah'ın barışçıl muhalefete veya bağımsız örgütlenmeye kapı açacağı umutlarını suya düşürdü" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow