hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihi eserler de IŞİD'in hedefinde...

    Tarihi eserler de IŞİDin hedefinde...
    expand

    Irak Şam İslam Devleti, Irak'ta ilerleyişini devam ettirirken bir yandan da ülkenin tarihi eserlerini yok ediyor. Turizm Bakanlığı verilerine göre, yaklaşık 4 bin 500 tarihi eser IŞİD militanları tarafından tahrip edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İki hafta önce IŞİD tarafından ele geçirilen Musul'da militanlar sokaklarda devriye geziyor.

    Militanlar, bir yandan trafiği yönetip, yoldan geçenleri gözetliyor, diğer yandan da sürücülere Kur'an-ı Kerim dağıtıyor.

    Örgütün hedefinde sadece stratejik yerler ve insanlar yok, Irak kültürünün önemli simaları heykelleri de var. Heykeller arasında şair ve müzisyenler var.

    TIR'ın üzerinde duran bu heykellerden biri Abbasi döneminde şair olan Ebu Temmam'a, diğer ise 19. yüzyıl bestekarı Osman El Musuli'ye ait.

    Irak'ta 2003'teki Amerikan işgalinde binlerce tarihi eser yurtdışına kaçırılmıştı. Tarihi eserler şimdi de IŞİD militanlarının hedefinde.

    Rebul Eczanesi 120 yıllık yerinden taşınıyor

    Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, IŞİD saldırılarının ardından 4 bin 500'e yakın tarihi eserin tahrip edildiği belirtildi.

    Bakanlık ayrıca aşiretlere ve UNESCO'ya da çağrıda bulunarak, "Aşur, Hadar ve Nemrud şehirlerini koruyun. Terörizm medeniyetin ne anlama geldiğini ve insanlık açısından önemini bilmez" ifadelerini kullandı.

    Örgüt, Musul'u işgal ettikten sonra yayımladığı kurallar listesinde, "Kentte ölüler için yapılan tüm türbeler, anıtlar ve mozoleler yıkılacak" ifadelerini kullanmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow