hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tayland'da sıkıyönetim ilan eden ordu hükümeti de devraldı

    Taylandda sıkıyönetim ilan eden ordu hükümeti de devraldı
    expand

    Yedi aydır siyasi krizden çıkmaya çalışan Tayland'da önceki gün sıkıyönetim ilan eden ordu, hükümetin kontrolünü devraldıklarını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Siyasi kriz yaşanan Tayland'da Salı günü ordu sıkıyönetim ilan etmişti. Tayland ordusu, sıkıyönetim ilanının ardından da müdahalenin "darbe" olmadığını" ileri sürmüş ve hükümet karşıtı ve yanlısı gruplara ait televizyon kanallarını kontrol altına almıştı.Ordu Komutanı Prayuth Chan-ocha, bunun bir "darbe" olmadığını, "askerlerin tüm taraflar için kanun ve nizamı yeniden tesis etmek için görevlendirildiğini" iddia etmişti.

    Ordu hükümeti fesh etti

    Ancak Tayland Ordusu, bugün hükümeti devraldığını da açıkladı. Darbe sonrası hükümet görevden alındı. Açıklama, Genelkurmay Başkanından geldi. Hükümet ve muhalefet arasındaki krizin çözülemediği ülkede ordu istikrarı sağlamak için darbe yaptıklarını ancak bunun uluslararası ilişkileri etkilemeyeceğini açıkladı.

    Protestocuların kamp kurdukları alanlara askerlerin gittiği bu alanların boşaltılması istendiği bilgisi var. Hükümeti destekleyen kırmızı gömlekliler ise bu karara uymayacaklarını ve gösterilere devam edeceklerini duyurdu.

    Sokağa çıkma yasağı

    Tayland'da önceki gün sıkıyönetim ilan ettikten sonra bugün yönetime el koyduğunu açıklayan ordu, anayasanın, "ülkedeki monarşi yönetimi ile ilgili bölümü dışında" feshedildiğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Televizyondan yayınlanan ordu açıklamasında, 5 veya daha fazla kişinin biraraya gelmesinin yasaklandığı ve ülkede bugün yerel saatle 22.00'den itibaren 7 saatlik sokağa çıkma yasağı uygulaması başlatıldığı bildirildi.

    Ordu sözcü yardımcısı Vinthai Suvaree, 5 veya daha fazla sayıda kişinin biraraya gelmesine ilişkin yasağa uymayanların bir yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılacaklarını belirtti.

    Siyasi kriz Kasım 2013'te başladı

    Tayland'daki siyasi kriz, Kasım 2013'te hükümetin bir af yasası çıkarması üzerine başlamıştı. Askeri darbeyle 2006'da devrilen ve Dubai'de sürgünde yaşayan eski Başbakan Taksin Şinavatra hakkındaki mahkumiyet kararının kalkmasıyla sonuçlanabilecek söz konusu yasa teklifi, muhalefetin tepkisini çekmişti. Hükümet, muhalefet milletvekillerinden Sutep Tagsuban'ın liderliğindeki Halkın Demokratik Reformu Komitesi'nin (HDRK) başlattığı eylemler sonucu teklifi geri çekmek zorunda kalmıştı.

    Yasa teklifinin geri çekilmesini yeterli bulmayan Sutep, ülkenin ve Şinavatra ailesinin büyük bir yolsuzluk batağının içinde olduğunu iddia ederek, hükümetin devrilmesi gerektiğini savunmuştu.

    HDRK'nın bu amaçla 23 Kasım'da başlattığı eylemlere seçimleri boykot çağrısında bulunan muhalefetteki Demokrat Parti de destek vermişti. Bangkok'ta bir araya gelen hükümet yanlılarının da karşı eylem başlatması üzerine kaos ortamına sürüklenen ülkede, bombalı ve silahlı saldırılar düzenlenmiş, olaylarda hayatını kaybedenler olmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olayların kontrolden çıkması üzerine ülkede olağanüstü hal ilan eden eski Başbakan Yinglak, 9 Aralık'ta parlamentoyu feshederek 2 Şubat'ta erken genel seçime gitme kararı almıştı. Ancak erken seçimler, siyasi sistemde reform yapılana kadar ülkenin seçilmeyenlerden oluşan halk konseyi tarafından yönetilmesini isteyen HDRK'nın eylemleri sonucu alt üst olmuştu.

    HDRK, seçimlerin ardından Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, hükümetin seçimlerde yetkilerini kötüye kullandığı gerekçesiyle feshedilmesi talebinde bulunmuştu.

    Yinglak Şinavatra, 7 Mayıs'ta Anayasa Mahkemesi tarafından yetkisini kötüye kullanmaktan suçlu bulunarak başbakanlık görevinden alınmıştı. Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu da Şinavatra'nın görevini ihmal ettiğine ve Senato'da yargılanmasına karar vermişti. Yinglak'ın yerine geçici olarak, Başbakan Yardımcısı Niwatthamrong Boonsongpaisan getirilmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow