hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Timoşenko başbakan olmak istemiyor

    Timoşenko başbakan olmak istemiyor
    expand

    Ukrayna parlamentosu, devlet başkanına ait yetkilerin geçici olarak Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov'a verilmesine karar verdi. Cezaevinden serbest bırakılan Yulia Timoşenko ise başbakan olmak istemediğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Parlamentonun bugün yapılan oturumunda, "Ukrayna Anayasası'nın 112. Maddesi gereği Devlet Başkanına ait yetkilerin, Parlamento Başkanına verilmesine" ilişkin karar kabul edildi. Genel kurul toplantısına katılan 339 milletvekilinin 285'i söz konusu karar için "evet" oyu kullandı.

    Karara göre Turçinov, yeni Devlet Başkanı seçilinceye kadar Devlet Başkanına vekalet edecek.
    Ülke parlamentosu, dün Devlet Başkanı Yanukoviç'in, "görevini yapmayarak, kendi kendini devlet başkanlığından azlettiği" bildirmiş, Devlet Başkanlığı için erken seçimin 25 Mayıs'ta yapılmasını kararlaştırmıştı.

    Dün, yerel bir televizyona açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, parlamentonun meşruluğunu yitirdiğini öne sürerek, Parlamentoda alınan kararları tanımadığını açıklamıştı.

    Dışişleri ile Bilim ve Eğitim bakanları görevden alındı

    Ukrayna Parlamentosu'nun (Verhovna Rada) bugünkü toplantısında, Dışişleri Bakanı Leonid Kojara'nin görevinden azledilmesi kararlaştırıldı. Karar için parlamentoda bulunan 333 milletvekilinden 237'si "evet" oyu kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kojara, 24 Aralık 2012'den bu yana Dışişleri Bakanı olarak görev yapıyordu. Parlamento genel kurulunda, ayrıca Bilim ve Eğitim Bakanı Dmitriy Tabaçnik'in de görevinden azledilmesine ilişkin karar kabul edildi.

    Bu karar için de salonda bulunan 329 milletvekilinin 236'sı "evet" verdi. Dmitriy Tabaçnik, Mart 2010'dan bu yana Ukrayna Bilim ve Eğitim Bakanı olarak görevdeydi.

    Ukrayna Parlamentosu, dün de İçişleri Bakanı Vitaliy Zaharçenko ve Cumhuriyet Başsavcısı Viktor Pşonko'nun görevinden alınmasına ilişkin karar almıştı.

    "Yanukoviç ülkeyi terk etmeyi planlamıyor"

    Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Henna Herman, şu an nerede olduğu bilinmeyen Viktor Yanukoviç'in devlet başkanlığı görevini sürdüreceğini ve ülkeyi terk etmeyi planlamadığını bildirdi.

    AP haber ajansına açıklamada bulunan Herman, Yanukoviç'in dün gece ülkenin doğusundaki Kharkiv kentinde olduğunu söyledi. Herman, muhalefeti meclise hükmetmek ve Yanukoviç'in partisini dikkate almamakla suçladı.

    Timoşenko, aday olarak değerlendirilmek istemiyor

    Bu arada Ukrayna parlamentosunun kararıyla dün serbest bırakılan eski Başbakan Yulia Timoşenko, adının ülkedeki başbakan adayları arasında geçmesine ilişkin, aday olarak değerlendirilmek istemediğini açıkladı.

    Timoşenko, resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, gelecek hafta belirlenmesi öngörülen başbakan adayları arasında adının geçmesinin kendisi için sürpriz olduğunu belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kimseyle bu konuyu görüşmediğini aktaran Timoşenko, kendisine gösterilen güven için teşekkür etti. Eski başbakan, adaylar arasında adının geçtiğini ancak kendisinin başbakan olmak istemediğini vurguladı.

    Yoğun telefon trafiği

    Öte yandan, Batkivşçina Partisi'nden yapılan açıklamada, parti lideri Timoşenko'nun bugün parti ofisinde ABD'nin Kiev Büyükelçisi ?Jeffrey Payyatt ve Ukrayna'nın AB Temsilcisi Büyükelçi Jan Tombinski ile bir araya gelerek, ülkedeki mevcut durumdan çıkış yollarını ele aldıkları bildirildi.

    Görüşmede, Tombinski'nin, AB Dışişleri ve Güvenlikten Sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un yarın görüşmelerde bulunmak üzere Kiev'e yapacağı ziyaret konusunda bilgi verdiği ve diplomatların özgürlügüne kavuşan Timoşenko'yu kutladığı kaydedildi.

    Açıklamada, bugün ayrıca Timoşenko'nun Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir telefon görüşmesi yaptığı ve Merkel'in, Timoşenko'nun politikaya dönüşünün ülkedeki istikrarın sağlanması, toprak bütünlüğünün korunması ve ülkenin Avrupa reformları yoluna yeniden dönmesinde önemli faktörlerden olacağını ifade ettiği aktarıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Timoşenko'nun da cezaevinde bulunduğu sırada gösterdiği destekten dolayı, Merkel'e teşekkür ettiğine işaret edildi.

    Timoşenko'nun ayrıca, AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle, ABD Senatörleri John McCain, Richard Durbin ve Chris Murphy ile telefon görüşmeleri yaptığı bilgisi verildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow