hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye artık "basını özgür olmayan ülkeler" listesinde

    Türkiye artık basını özgür olmayan ülkeler listesinde
    expand

    Her yıl ülkelerin basın özgürlüğü alanında geldiği noktayı analiz eden Freedom House bu yıl, Türkiye'yi son 15 yıldır ilk kez "kısmen özgür ülkeler"den "özgür olmayan ülkeler" kategorisine düşürdü. Türkiye, 42 ülkenin yer aldığı Avrupa'da da aynı zamanda basını özgür olmayan tek ülke.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye basın özgürlüğünde daha da geriye gitti, bir alt lige düştü. Her yıl ülkelerin basın özgürlüğü alanında geldiği noktayı analiz eden Freedom House'un raporundan bu sonuç çıktı.

    2014 raporunda, Gezi olayları sonrası yaşanan işten atılmalar, sansür ve otosansür uygulamaları, şeffaf olmayan medya patronluklarına değinildi. Durumu 6 puan daha kötüleşen Türkiye bir yıl önceye göre 14 sıra daha geriledi ve dünya genelinde 134'üncülüğe geldi.

    Son 15 yıldır ilk kez "kısmen özgür ülkeler"den "özgür olmayan ülkeler" kategorisine düştü. Türkiye, aynı zamanda 42 ülkenin yer aldığı Avrupa'da da aynı zamanda basını özgür olmayan tek ülke.

    Türkiye artık basını özgür olmayan ülkeler listesinde

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Freedom House'un 2014 raporuna göre basın özgürlüğü küresel ölçekte de son 10 yılın en kötü seviyesinde. Bunun sebebi de kısmen Mısır, Libya, Ürdün gibi Ortadoğu ülkelerinde basın özgürlüğünün gerilemesi ve Türkiye, Ukrayna gibi ülkelerde de karşı karşıya kalınan engeller.

    Raporda çarpıcı bir veri de var. Sadece 7 kişiden biri basının özgür olduğu bir ülkede yaşıyor. Bir başka deyişle dünya nüfusunun sadece yüzde 14'ü özgür bir basına sahip olmanın avantajını yaşıyor.

    Şafak Pavey'e yaka paça gözaltı girişimi 

    10 polise meydan okudu: Erkekseniz teke tek gelin

    Çekyat ile duvar arasına sıkışan minik Kerim öldü

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow