hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye Rum yönetimine 90 milyon Euro tazminat ödeyecek

    Türkiye Rum yönetimine 90 milyon Euro tazminat ödeyecek
    expand

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kıbrıs Barış Harekatı ve sonrasında Ada'nın bölünmüş kalması sebebiyle Türkiye'ye verdiği tazminat cezasını karar bağladı. Türkiye, Rum yönetimine toplam 90 milyon Euro tazminat ödemeye mahkum edildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Mahkemenin hakkaniyetten uzak ve yeni bir adli hata teşkil eden bu kararı, Türkiye'yi Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı müzakere edilmiş bir çözüm bulunması yönündeki kararlı tutumunu sürdürmekten alıkoyamayacaktır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 1974 Kıbrıs harekatı sırasında kaybolan Rumlar ve yerlerinden edilmiş kişilerin mülkiyet haklarının telafisi amacıyla Türkiye'yi 90 milyon euro tazminat ödemeye mahkum etti.

    AİHM'in internet sitesinde yer alan karar ile Türkiye'nin harekat sırasında kaybolanların yakınlarına ödenmek üzere 30 milyon euro, Karpaz yarımadasındaki Rumların zararının karşılığı olarak da 60 milyon euro ödemesine hükmetti.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kararın açıklanmasından önce yaptığı açıklamada, böyle bir kararın uluslararası hukuk açısından "bağlayıcı" olmayacağını ve Türkiye için de bir kıymeti olmayacağını söyledi.

    AİHM konuyla ilgili kararını 2001'de açıklayarak Rumların tezlerinin çoğunu haklı bulurken, kararın tazminata ilişkin bölümünü ileri bir tarihe ertelemişti.

    Ankara'da düzenlenen Uluslararası Kudüs Konferansı'nda konuyla ilgili soruları yanıtlayan Davutoğlu, kararın zamanlamasına dikkat çekti ve şunları söyledi:

    "Kesinlikle uluslararası hukuk bağlamında da AİHM çerçevesinin kuralları açısından ne bağlayıcıdır, ne de bizim açımızdan bir kıymet ifade eder. Hukuk açısından birçok sakıncaları olması yanında zamanlaması da yanlıştır...

    Tam Kıbrıs'ta müzakereler kapsamlı barış çerçevesinde ciddi ivme kazanmışken, uzun gayretlerden sonra Türkiye'nin de öncülüğünde yeni bir süreç başlamışken ve bütün dikkatler buna yoğunlaşmışken böyle bir kararın alınması kapsamlı müzakerelerin psikolojik ortamı bakımından da doğru olmamıştır."

    Adadaki taraflar arasında kapsamlı bir barış sağlanması için BM öncülüğündeki müzakereler devam ediyor. Son müzakereler kapsamında adadaki başmüzakereciler ilk defa garantör ülkeler olan Türkiye ve Yunanistan'ı da ziyaret etti.

    Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki

    Bu arada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Türkiye'ye Kıbrıs için verdiği tazminat kararıyla ilgili, "Mahkemenin hakkaniyetten uzak ve yeni bir adli hata teşkil eden bu kararı, Türkiye'yi Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı müzakere edilmiş bir çözüm bulunması yönündeki kararlı tutumunu sürdürmekten alıkoyamayacaktır" açıklamasını yaptı.

    Bilgiç, IV. Rum kararına ilişkin tazminat başvurusu hakkında AİHM'nin kararına dair bir soruya yanıtında, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde 1994 yılında açtığı dördüncü başvurunun 10 Mayıs 2001'de sonuçlanmasından bir gün sonra Dışişleri Bakanlığı
    tarafından yapılan açıklamada ifade edilen görüşlerin geçerliliğini korumakta olduğuna" işaret edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Mahkemenin bu defa, esasa ilişkin karardan 9 yıl geçmesinin ardından, GKRY'nin tazminat konusunda yapmış olduğu müracaatı karara bağladığını" belirten Bilgiç, "Rum tarafının Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm müzakerelerinin devam etmekte olduğu 2010 yılında yaptığı iyi niyetten uzak müracaatın, müzakerelerin sonuç vermesi için çabaların yoğunlaştırıldığı bir aşamada karara bağlanmış olduğu da dikkat çekmektedir. Bu kararın da Kıbrıs'ın gerçeklerine aykırı ve haksız olduğu, içeriği itibarıyla yanlışlık ve tutarsızlıklar ihtiva ettiği, hukuki zeminden yoksun bulunduğu ve Kıbrıs sorununun devam ettiği koşullarda uygulanma kabiliyeti olmadığı görülmektedir" değerlendirmesini yaptı.

    Bilgiç, yanıtında şunları kaydetti: "Mahkemenin hakkaniyetten uzak ve yeni bir adli hata teşkil eden bu
    kararı, Türkiye'yi Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı müzakere edilmiş bir çözüm bulunması yönündeki kararlı tutumunu sürdürmekten alıkoyamayacaktır. Kararın BM Genel Sekreterinin iyi niyet misyonu çerçevesindeki çabaları zorlaştırmamasını umuyor ve tüm tarafları kapsamlı çözüm müzakerelerinin biran önce başarıya ulaşmasına destek vermeye davet ediyoruz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow